söndag 29 september 2013

Skördefest!


Idag bjuder jag på skördefest! Familjen njuter av de sista värmande solstrålarna i mamma och pappas trädgård! 

Jag bjöd på Lenas pumpasoppa, kantarellpaj med västerbottensost, auberginesallad, lammkotletter och mandelpaj med kanderade äpplen! Jag får erkänna att barnen inte var störtförtjusta, men alla vuxna var mycket nöjda!

Skördefesten var länge en av de stora högtiderna i Sverige. I början av hösten fanns det mer mat än på resten av året och byn/familjen firade skörden genom en fest med överdåd av mat, mjöd och sprit. Det var nog rätt mycket av ett fylleslag! Veckan efter skördefesten fick dessutom tjänstefolket vara lediga samt säga upp eller skriva om kontrakt.

Kyrkan gillade inte skördefesten eftersom den var hednisk och efter att ha försökt, men inte lyckats, avskaffa den lade man istället in firandet av ärkeängeln Mikael den 29:e september - därför firar vi Mickelsmäss idag! :)









Lenas pumpasoppa à la LCHF (ca 14 portioner)

















Jag serverar pumpasoppan med smetana, supersmaskigt, utan smetanan så får soppan inga grisar. Den här grönsakssoppan innehåller i princip bara grönsaker med låg kolhydrathalt (med undantag av moroten), så det blir inte så mycket kolhydrater, men den innehåller ju inte så mycket proteiner eller fett heller! :)

Lenas pumpasoppa

Ingredienser
0,25 st liten pumpa
2 st gul lök
0,5 bunt selleri
6 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 st små morötter

1 dl olivolja
1 liten kruka gräslök
1 liten kruka persilja
2 st mindre lagerblad
1 l grönsaksbuljong
Smaka av med salt, peppar och riven muskot

Gör så här
Gör i ordning buljongen. Rensa, skölj och skär grönsakerna i rätt så rejäla bitar. Fräs grönsakerna i oljan. Tillsätt buljong och lagerblad, låt koka tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt de färska kryddorna. Mixa alltihop med en stavmixer och späd med buljong om det behövs.

Kantarellpaj med västerbottensost (6 portioner)



Kantarellpaj med västerbottensost




Ingredienser
Pajbotten
125 g smör
2 st ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl fiberhusk

Fyllning
3 st ägg
200 g riven västerbottensost
3 dl vispgrädde

0,5 l kantareller

Gör så här
Pajbotten: Smält smöret. Vispa äggen pösigt. Häll det smälta smöret i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna, häll ner blandningen i smeten och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i en pajform eller springform.

Fyllningen: Sätt ugnen på 200°. Rensa kantarellerna och skär ner dem till rätt så stora bitar. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Häll fyllningen i pajskalet och toppa med kantarellerna. Grädda 40 minuter i nedre delen av ugnen. I det ursprungliga receptet står det 25-30 minuter, men det har aldrig räckt i min ugn. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg. 

Auberginesallad (4 portioner)






















Det här är en variation på ugnsbakad aubergine som min mamma brukar göra. Jag har funderat på att dela med mig av denna rätt, men för att vara helt ärlig så gör den sig inte så bra på bild... Förvisso välsmakande, men brun geggamoja! :) Jag gillar också mixen av smaker när man tillsätter den lite syrliga tomaten och kryddiga basilikan!

Auberginesallad





Ingredienser
1 stor aubergine
ca 1 dl olivolja
3 stycken tomater
0,5 kruka basilika
Salt

Gör så här
Skölj auberginenen och skiva den i 0,5 cm tjocka skivor. Sprid ut hälften av oljan i botten på din plåt och kör runt aubergineskivorna i oljan - ringla sedan resten över skivorna. Håll i sär skivorna i möjligaste mån. Stek skivorna i ugnen på 200° i ca 30 minuter - vänd då och då. Om de ser torra ut så tillsätt lite mer olja. Salta med flingsalt när de tas ut ur ugnen.

Skölj och skiva tomaterna. Varva sedan aubergine, tomat och basilika på ett fat. Den kan serveras till det mesta - grillat, en köttbit eller haloumi - och är god både ljummen och kall!

Lammkotletter (4 portioner)






















Lammkotletter



Ingredienser
12 stycken kotletter
0,5 pressad citron
0,5 dl olivolja
1 tsk rosmarin
1 msk timjan
0,5 tsk svartpeppar

Gör så här

Pressa citronen och blanda citron, olivolja och kryddor till marinad. Vänd kotletterna i marinaden och lägg allt i en påse och dra ut luften, marinera i ett par timmar eller över natten. Stek eller grilla på hög värme i 2-3 minuter per sida. Salta. Servera med en härlig sallad!

Mandelpaj med karamelliserat äpple (12 portioner)




















Mandelpaj med karamelliserat äpple




Ingredienser
Pajbotten
125 g osaltat smör
2 ägg
4 msk sukrin melis
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Fyllning

100 g vit choklad
150 g rumstempererat osaltat smör
1 msk xylitol
160 g mandelmjöl
4 st äggulor
1 krm vaniljpulver
3 stycken svenska äpplen

Karamellisering
3 msk sukrin gold









































Gör så här
Pajbotten: Smält smöret. Vispa ägg och sukrin pösigt. Häll det smälta smöret i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna väl och rör ner i smeten. Tryck ut pajdegen i en paj- eller springform, här valde jag att göra det i 6 stycken små pajformar.

Fyllning: Smält chokladen. Mixa samtliga torra ingredienser. Tillsätt smält choklad, smör och äggulor och blanda väl. Skölj och kärna ur äpplena, skiva dem tunt.  Fyll pajskalen med mandelkrämen och toppa med äpple. Baka i ugnen i 200° i 20 minuter.

Sprid ut sukrin gold över pajen/pajerna och smält det sedan med en brännare. Pajen passar utmärkt att serveras både ljummen och kall!

torsdag 19 september 2013

Morgonmonstret har försvunnit!




















Jag vill tipsa om en liten pryl som har hjälpt mig jättemycket! 

Jag har ett morgonhumör, är rent av ett morgonmonster - jag är arg och retlig och min hjärna fungerar inte alls förrän jag fått i mig frukost och två rejäla koppar kaffe!

För ett tag sedan köpte min man en Lark, det är nästan alltid Conny som är först med att entustiastiskt testa nya teknikprylar i vår familj! 

Lark är en liten pryl som man sätter på armen, som en klocka, som registrerar hur man sover och som sedan väcker en genom att burra istället för att tuta - om man inte vaknar så börjar den så småningom att drilla som en lärka! Den visar sedan fina diagram på hur man sovit och talar om om man har problemområden, tex om man sover för få timmar, eller blir störd många gånger på natten.

Tanken var att han inte skulle väcka mig när han gick upp klockan 04.40 utan att jag skulle få sova till 05.15 när min klocka ringer. Det fungerade utmärkt och jag fick lite extra, välbehövlig, sömn på morgonen. Eftersom jag blir arg när väckarklocakn ringer - så har jag alltid varit (mamma kan bekräfta...) - så tänkte jag att detta kanske var något för mig. Så jag köpte en. 

Helt ärligt så är detta min personliga "killer-app" (+pryl)! Jag kanske inte vaknar med ett leende på läpparna precis, men avsaknaden av ilsket tutande och abrupt uppvaknande har gjort mig till en, om än lite sömnig, harmonisk och snäll person på mornarna (vilket Conny kan bekräfta...)!

Så jag kan bara bocka och buga och tacka för denna fina uppfinning!

tisdag 10 september 2013

Ren-kebab (4 portioner)



Sedan jag började med "Fit på fett!" så har jag insett hur fantastiskt många officiella matdagar det finns! På onsdag är det kebabens dag så jag tänkte bjuda på lite ren-kebab!

Ren-kebab






Ingredienser
480 g renskav (2 paket)
2 tsk paprika
1 tsk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
Salt & peppar 

Gör så här
Skär renskaven i strimlor och stek på hög värme. Till skillnad från annat kött så steks renskav fryst. Krydda och smaka av med salt och peppar. Servera med tunt bröd, sallad, mild sås och stark sås

Kebabbröd (24 stycken)






















Det här är ett bröd som passar både till kebab och taco, men de är också toppen med smör och ost på! :) Eftersom man inte får in lika många åt gången i ugnen så skulle jag rekommendera att göra en halv sats!


Kebabbröd



Ingredienser
8 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk salt
2 msk farinsocker
3 msk olivolja
10 dl mjölblandning
1,5 dl pofiber
1,5 dl kokosnötsmjöl

Gör så här
Blanda ut jästen i ljummet vatten, salt och farin. Tillsätt olivoljan. Tillsätt mjölblandningen till degspadet under bearbetning. Fortsätt bearbeta i minst 5 minuter. Låt jäsa i 30 min. Blanda kokosnötsmjöl och pofiber och sprid ut det på bakbordet. Knåda in det mesta av blandningen i degen. Spara en del att kavla ut bröden i. Dela degen i 24 delar och kavla ut till ett par millimeters tjocklek. Om du vill ha dem runda och fina som på bilden så använder du en form på ca 14 cm för att degen ska räcka till 24 bröd! Baka i ugnen på 250°, ca 5 minuter på varje sida.

Stark tomatsås





























Eftersom tomatsås vare sig innehåller proteiner eller särskilt mycket fett så ger jag den inga grisar, den ska givetvis ätas tillsammans med annat!

Stark tomatsås

Ingredienser
1 liten gul lök
1 vitlök solo
0,5-1 tsk torkad chili (smaka av så att det passar din smak!)
0,5 dl olivolja
0,5 dl tomatpuré
1 köttbuljongtärning eller 1,5 msk oxfond
500 g finkrossad tomat

Gör så här
Hacka löken fint, stek i olivoljan, tillsätt pressad vitlök och chili, stek tills det mjuknat. Tillsätt tomatpurén, den krossade tomaten samt buljongen. Koka ner såsen tills den blir tjock, rör under tiden, det tar ca 20 minuter.

Mild sås (ca 6 portioner)







































Mild sås




Ingredienser
2 dl rysk yoghurt
0,5 dl majonnäs 
1 tsk italiensk salladskrydda

Gör så här
Lägg allt i en skål och blanda väl. Salta vid behov, men jag tycker oftast att det inte behövs.

Majonnäs




















Majonnäs är ju det mest LCHF:iga man kan äta - äggula och olja! Det är enkelt att göra den själv och då vet man ju vad som är i den...

Majonnäs




Ingredienser
2 dl rapsolja
2 st äggulor
1 tsk dijongsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Gör så här
Se till att allt är rumstempererat. Blanda alla ingredienser utom oljan i en hög smal bunke (sådana som oftast följer med din stavmixer). Använd vispen på din stavmixer och vispa äggröran medan du tillför oljan droppvis. Att lyckas med detta utan fyra händer, dvs en person som håller i bunken och en som fixar resten är lite av ett konststycke. Jag brukar sätta mig på kökspallen, breda ut en plastpåse i knät (så att jag inte får olja på kläderna), klämma fast bunken mellan knäna, ta ett fast grepp om stavmixern med högerhanden och en kanna med oljan i vänsterhanden - ser du det framför dig? Busenkelt! :) Förvara i en burk med ett tätslutande lock.

söndag 8 september 2013

Björnbärssylt






















Hur härlig har den här helgen varit?! Hösten är här, men solen är varm och vindarna ljumma! Perfekt för bär- och svampplockning! Nedan är ett litet recept på björnbärssylt - passar utmärkt till vispad grädde, glass eller i syltkakor (vilka jag ska lägga ut ett recept på så småningom...). Sylten ensam får givetvis inga grisar eftersom det mesta av dess energi kommer från kolhydrater. Det sagt så innehåller min björnbärssylt 6,5% kolhydrater jämfört med de ca 40% som vanlig björnbärssylt innehåller!


Björnbärssylt

Ingredienser
1 liter bär
1 dl xylitol

Gör så här
Lägg bär och xylitol i en gryta. Låt koka upp under omrörning, låt koka ytterligare 5-10 minuter - tills bären mjuknat och fallit sönder. Stormkoka ett par minuter, skumma om det behövs. Låt sylten svalna. Eftersom xylitolen inte har några konserverande egenskaper så fryser jag sylten i portionsförpackningar om ca 2 dl i varje påse.