torsdag 6 december 2012

Grönkål (10 portioner)

Grönkål har alltid varit pappas favorit och tillskott på julbordet. Det är kanske inte så, konstigt hans mormor kom från Halland, där traditionen uppstått. För julgrönkålen använder man traditionellt spadet från skinkan, jag hade inget skinkspad så jag använde köttfond. Vill man ha en vegetarisk variant går det givetvis bra med grönsaksfond. Jag hade tänkt fråga pappa hur mycket skinkspad han brukar ha, men jag insåg att han alltid improviserar receptet - givetvis beror det lite på hur mycket spad man har och hur salt den är - ni får helt enkelt prova er fram! Hur som helst, har ni inte ätit grönkål till julskinkan så testa det i år. Det är hur smaskigt som helst! 


Grönkål
Ingredienser

500 g grönkål
100 g smör
2 dl grädde
1,5 dl vatten
1 dl smetana
1 msk köttfond
1 tsk salt

Gör så här
Rensa och skölj grönkålen. Strimla grovt. Stek grönkålen i smöret i en stor gryta. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka i ca 45 minuter. Tillsätt mer vätska om det behövs och var försiktig så att den inte bränns! Serveras med julskinkan!

1 kommentar:

  1. Ja, grönkål på julbordet, jättegott! Inget vi åt på Öland, men sen jag träffade min man, vars far, kom från Helsingborg, har vi det alltid! Mvh Annemo

    SvaraRadera