LCHF enligt Elin

LCHF betyder att man byter ut kolhydrater mot fett. Det är ett naturligt val för mig. Det handlar om biokemi. Våra kroppar lagrar bara energi i kroppen då den producerar insulin och det gör den framförallt när vi äter kolhydrater och i viss mån protein.

Den praktiska skillnaden mellan GI och LCHF är, enligt mig, inte så stor, men som LCHF:are så gör jag ingen skillnad mellan snabba och långsamma kolhydrater utan alla kolhydrater är socker. Det betyder att jag inte äter grovt bröd eller quinoa, men det betyder också att jag inte är rädd för fett och väljer alltid fullfettsversionen. Fullfettsprodukter är naturligare och ger mycket bättre smak.

Betyder det att jag aldrig äter frukt, bröd eller en kaka? Nej, det händer att jag förser mig i jobbets fruktskål på eftermiddagen, men jag ser det alltid som godis och äter därför mycket måttligt.

Delar av LCHF rörelsen fokuserar på måsten och regler för hur man ska äta. Jag är levnadsglad och gillar inte att styras av vad jag inte får göra. LCHF är ingen diet för mig, utan en livsstil och jag tror inte på en långsiktig framgång om man hela tiden saknar saker man tycker om. Därför måste man njuta av det som är bra, men också hitta alternativ till det som man annars skulle sakna oavsett om det är frukostmackan eller en kaka till kaffet!

Som ni förstår så har jag en liberal syn på LCHF och jag tycker att det är upp till var och en som väljer LCHF att definiera om det betyder 25 E% kolhydrater eller 5 E% (en normal kost ligger på ca 55 E%). Själv äter jag till vardags mellan 5-10 E% kolhydrater och gör mina undantag när det är fest!

För den som ger sig ut och letar information om LCHF så kommer man snart att inse att det finns flera sätt att räkna hur mycket kolhydrater det är i mat. Vissa utgår från att man kan äta ett visst antal gram kolhydrater per dag, men jag föredrar att ta hänsyn till allt jag får i mig och räknar därför på energiprocent.

För att göra det enkelt för mina läsare att tolka om mina recept är för dem eller inte så har jag gjort ett betygsystem – ju fler grisar desto mer LCHF!
< 5 E%


6-10 E%


11-15 E%


16-20 E%

21-25 E%

Jag använder http://www.linkura.se/ för att räkna ut energiprocenten i min mat.

För mer information om LCHF gå till:
http://www.kostdoktorn.se/

1 kommentar:

  1. Hej Elin, nu har jag aentligen kommit igang med struktur i traning och kost och kollar nu in din sida. Manga bra tips!!!! /calle kollega

    SvaraRadera