fredag 26 oktober 2012

Pumpapaj (16 portioner)
Vad är Halloween utan pumpapaj? Här kommer ett gammalt favoritrecept från den amerikanska kokboksklassikern The joy of cooking. Jag har bytt ut socker och farin mot sukrin och stevia, men i övrigt är det som vanligt. Syrran har precis varit här och provsmakat och säger att den smakar - precis som vanligt! :) Det här är inte mitt enklaste recept, men det är helt klart värt besväret - det är dessutom en kaka som blir godare ju längre den står (inom rimliga gränser), kryddsmaken sätter sig efterhand och pajen passar utmärkt att frysa!

Obs! Jag har korrigerat detta recept! Lud uppmärksammade att det inte stämde! Tack! Jag har nu lagt till 0,5 dl sukrin till pumpafyllningen.PumpapajIngredienser
Pajbotten
125 g smör
2 st ägg
3 msk sukrin melis
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl fiberhusk

1/2 tsk vaniljpulver

Pumpafyllning
4 dl pumpa
1 knivsudd stevia

0,5 dl sukrin
0,5 tsk salt
9 tsk kanel
4,5 tsk ingefära
4 dl vispgrädde
1,5 tsk nejlika
4 st ägg


Gör så här
Pajbotten: Smält smöret. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver pösigt. Häll det smälta smöret i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna, häll ner blandningen i smeten och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i en pajform eller springform. Grädda i 175° i ca 20 minuter.

Fyllning: Skär pumpan på mitten och kärna ur den. Lägg en eller båda halvorna på en plåt beroende på hur stor pumpan är - du behöver knappt ett kilo rå pumpa. Grädda den på 200° i ca en timme tills den är riktigt mjuk. Låt svalna. Mixa pumpan med en stavmixer. Vispa upp äggen lite lätt. Blanda alla ingredienser i en gryta. Värm över vattenbad tills den stelnat, under konstant omrörning. Här blir jag osäker varje gång jag gör den här pajen, men sist tog det lite mindre än en timme. Den är seg i början och byter konsistens när den börjar bli klar. Häll upp fyllningen i pajformen och låt den stelna i kylskåpet. Den smakar mycket bättre dagen efter!

7 kommentarer:

 1. Går det bra med vilken sorts pumpa som helst eller ska det vara butternutpumpa?

  SvaraRadera
 2. Det går bra med vilken pumpa man vill - jag använder buttert för att jag tycker att den är lagom stor och lite lättare att hantera.

  SvaraRadera
 3. Hej! Detta blev tyvärr oätbart. Du måste ha skrivit fel i måttangivelserna till kryddorna, jag tittade själv i originalreceptet och ditt recept har mångdubbelt så mycket kryddor, tex 9 tsk kanel istället för 1 tsk...

  SvaraRadera
 4. Hej Lud! Jag har dubbelkollat receptet och du har rätt i att det inte är korrekt, jag ska ändra det genast, men det är inte mängden kryddor som inte stämmer - jag tycker om den med mycket kryddor - däremot saknas det sötning i pumpa smeten! Det är riktigt att jag har valt att ha mer kryddor än original receptet - jag tycker inte att den smakar något annars, men där är vi ju olika - du får smaka dig fram.

  SvaraRadera
 5. Hej! Hur menar du med att jag skall lägga allt i en kastrull & sedan värma över vattenbad? Skall jag ha kastrullen i en annan större kastrull? Handtaget är i vägen..
  Enda vattenbadet jag har provat är i en liten skål ståendes i en kastrull. Vill verkligen testa denna paj men just detta momentet verkar så krångligt.
  Tack på förhand. Vänliga hälsningar / Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jessica! Jag har ett set med tre kastruller som har "öron". Så jag har pumpablandningen i den mellanstora och sätter den i den största som jag har kokande vatten i - då vilar den mellanstora kastrullens "öron" på den stora grytanskant. Generellt så använder man vattenbad när man inte vill att värmen ska bli för direkt eftersom det finns risk att det kan brännas. Det är möjligt att det går bra att skippa vattenbadet om man är riktigt försiktig och rör mycket. Elin

   Radera
 6. Hej Jessica! Jag har ett set med tre kastruller som har "öron". Så jag har pumpablandningen i den mellanstora och sätter den i den största som jag har kokande vatten i - då vilar den mellanstora kastrullens "öron" på den stora grytanskant. Generellt så använder man vattenbad när man inte vill att värmen ska bli för direkt eftersom det finns risk att det kan brännas. Det är möjligt att det går bra att skippa vattenbadet om man är riktigt försiktig och rör mycket. Elin

  SvaraRadera