torsdag 4 oktober 2012

Omega 3Tillskott av B12 är det som har haft mest radikal effekt för mig, men omega 3 är det som har haft mest effekt för min man. För ett par år sedan, innan vi började med omega 3 så hade han börjat prata om att han kanske skulle behöva byta jobb. Han har ett precisionsarbete och hans ömma och stela fingrar och händer började bli besvärande. I vanlig ordning gav han sig ut på nätet för att leta efter hjälp. Han hittade omega 3.

Omega 3 är ett samlingsnamn för flera fleromättade fettsyror. Det förekommer i vegetabiliska oljor, bl.a. linfrö-, raps-, valnöt-, hampa- och solrosolja samt linfrön, valnötter, kiwi och gröna bladväxter. Fet fisk, framför allt makrill, sill och lax innehåller också omega 3. Fiskarna tillverkar inte omega 3-fettsyrorna själva utan tillgodogör sig dessa genom att äta mikroalger 
(Wikipedia). 

Upptäckten av omega 3-fettsyrornas hälsoeffekter gjordes på 1970-talet, då forskare fann att inuiter i mindre utsträckning än andra folkgrupper var drabbade av vissa typer av hjärt- och kärlsjukdomar. Uppföljande undersökningar av inuitbefolkningen pekade på att hög konsumtion av fet fisk spelade in i hälsoeffekten. Jämförande studier gjordes bland annat mellan inuiter bosatta på Grönland och inuiter som utvandrat till Danmark. Uppföljande undersökningar pekade på ett tydligt samband mellan hög konsumtion av fet fisk och färre fall av inflammatoriska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar 
(Wikipedia). 

Studier har gjorts som visar att omega 3 i mycket stora mängder har en antidepressiv effekt (Wikipedia).

Problemet som Conny upplevde kommer sig av att väst världen de senaste årtiondena har bytt ut mättade fetter mot fleromättade fetter, d.v.s. vi äter mycket mer omega 6. Balansen mellan omega 6 och omega 3 är väldigt viktig i kroppen. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 har ökat från det idealiska 1-2:1 till 10-20:1! (Läkartidningen.se )

Om jag har förstått det hela rätt så använder kroppen omega 6 för att starta inflammationer och omega 3 för att stoppa dem. Så om man har obalans i kvoten så får kroppen svårt att ta hand om inflammationer – som t.ex. artros. Idag är Conny besvärsfri och knölarna på fingrarna har t.o.m. börjat gå ner! Men det är viktigt att förstå att de rekommenderade doserna inte räcker. Han tar 10 kapslar om dagen och han märker genast om han missar en dag eller minskar dosen!

Av många anses omega 3 dessutom ha positiv påverkan på Alzheimers sjukdom, barncancer, ADHD, dyslexi, dyspraxi (personen kan inte kontrollera sina rörelser), PMS, dålig syn och sömnproblem. För detta har jag dock inte hittat någon vettig referns.

Det kan väl också passa att nämna att omega 3 inte har några kända biverkningar! Tjohopp! Bara fördelar alltså! :)

2 kommentarer:

  1. Ja, omega 3 är verkligen en hjälte! Tack för superinfo. Ännu en fantastisk grej är att blodet blir något tunnare och kan därför lättare transportera serotonin, kroppens eget lyckohormon, till hjärna.

    SvaraRadera
  2. Coolt, förutsatt att man inte redan äter blodförtunnande förståss! :)

    SvaraRadera