tisdag 9 oktober 2012

MagnesiumJag har problem med kramp i mina muskler, jag vaknar stel och med ont i rygg, axlar och nacke, värme söker mig när jag springer. Jag vet vad det beror på – jag har magnesiumbrist. Tidigare åt jag ”RECIPs Magnesium” som man kan köpa på Apoteket, det är det enda tillskottet med magnesiumlaktat som vi hittat. Magnesiumlaktat är lättare för kroppen att ta upp än andra sorter. Vi fick båda fantastiska resultat. Mjuka muskler, ingen ryggstelhet eller ömhet och mycket bättre resultat i löpningen då pulsen går ner! Conny äter fortfarande dessa, men jag har fått sluta – min mage blev minst sagt oberäknelig. Vill inte gå in på detaljerna men det var inte trevligt…

Magnesium finns framför allt i skelettet, ca 60% och resten i musklerna, väldigt liten del finns i blodet. Det är därför som det inte finns något enkelt blod- eller urinprov som kan visa om man har magnesiumbrist. Magnesium är ett mineral som många verkar ha brist på. Hos en vuxen bör det finnas mellan 20-28 g magnesium och dagsbehovet hos en frisk vuxen är minst 300-450 mg. I början av 1900-talet låg det genomsnittliga dagsintaget på 1250 mg, medan det numera är knappt 250 mg. Det lägre dagsintaget har delvis att göra med att vi äter mer raffinerad mat och mer halvfabrikat. Men det beror också på att stordriftsjordbruk och konstgödning urlakar jordarna. Det finns studier som visar att kosten innehåller en sjättedel så mycket mineraler idag som den gjorde i början av detta sekel. (Sanna Ehdin)  (En liten brasklapp: som jag nämnde i mitt inlägg Kosttillskott  så är det svårt att utvärdera eftersom man inte har samma mätverktyg idag som då, men forskare på SLU ser det som ett troligt antagande).
Bristen på magnesium kan ha flera orsaker. Som nämns ovan beror det dels på en magnesiumfattig kost. Men magnesium är också en liten molekyl som man lätt blir av med t.ex. när man är stressad. Under perioder av stark stress kan man förlora mer än hälften av sitt magnesiumlager. (Sanna Ehdin) Träning minskar också depåerna av magnesium i kroppen eftersom man svettas ut det vid ansträngning. (Aktivträning
När vi dricker en Coca Cola förlorar vi cirka 150 mg magnesium. Det beror på att Coca Cola innehåller fosforsyra. Socker sänker också upptaget av både kalcium och magnesium. Dessutom förbrukar kroppen magnesium vid nedbrytning av alkohol. Förmågan att behålla både kalcium och magnesium minskar med åldern. Vilket medför att äldre får både svårt att somna (kalciumbrist) och vaknar tidigt (magnesiumbrist). (Sanna Ehdin
Om man vill äta sig till bra mängder med magnesium i kroppen så gäller det att knapra stora mängder torkade pumpafrön, kakaopulver, vetekli, paranötter, hasselnötter, vetegroddar, torkade sojabönor, cashewnötter, sojamjöl eller torkade nypon. Detta är tio i topp listan på livsmedel som innehåller magnesium!
En stressig vardag, mycket träning – särskilt löpningen och att vår kost idag inte är lika mineralrik som förr, gör att jag har magnesiumbrist. Får erkänna att jag kanske mer aktivt borde arbeta på att knapra pumpafrön… får se om jag kan hitta några goda saltade! :)
För tillfället så testar jag ”Magnesium Taurate” från BioCare. Det är något som kallas för SlowMag i USA och tas upp långsammare i kroppen och ska därför orsaka mindre problem med magen. Det går inte att köpa SlowMag i handeln i Sverige utan vi köper det hos Kloka Gubben & Sanslösa Tanten AB. Jag börjar så smått och ökar lite långsamt. Jag har ätit dem i en månad nu, utan problem med magen, men inte heller någon särskild effekt på musklerna! Äter fortfarande en ganska liten dos så jag får återkomma med en ordentlig utvärdering senare.


Men om du är stel och öm när du vaknar på morgonen och har lätt att få kramp så testa magnesium! 

7 kommentarer:

 1. Det är lustigt. Redan i högstadiet fick jag reda på att jag saknade magnecium, men med åldern glömde jag bort det. När jag vid 35-årsåldern var trött på att inte kunna sova hittade jag tillbaka till magneciumet och voila. Nu sover jag som en stock - tom när jag är stressad! :)

  SvaraRadera
 2. Åh förresten. Har även hittat någonting som heter Epsomsalt. Badade i det efter min första halvmara och det gjorde under. Var lite stel nästa dag, men inte i närheten så illa som det varit tidigare!
  http://huskurer.net/epsomsalt-det-basta-badsaltet/

  SvaraRadera
 3. Det är detsamma som Bittersalt om jag förstår det hela rätt - det ska vara särskilt bra för de som får problem med magen eftersom man tar upp det genom huden. Jag har provat, men inte märkt någon direkt skillnad i musklerna - däremot så får man super fint hår och hud!

  SvaraRadera
 4. Testa magnesium från Ancient Minerals. Det finns i olika former och det används på huden. Finns som badflingor tex.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Pumpafröolja är en österrikisk specialitet ( för sallader) - finns i utvalda affärer i sverige - mycket magnesium och jättegott!

  SvaraRadera
 7. Låter ju jätte bra! Det måste jag testa!

  SvaraRadera