måndag 22 april 2013

Stekt ankbröst (4 portioner)


Anka är något som jag knappt hade ätit för ett år sedan. Det serverades inte när jag växte upp, vi åt annat som ni kanske tycker är konstigt, som hare och surströmming. De gånger jag har ätit anka så har det serverats med någon fruktig och söt sås som jag inte tyckt så mycket om, men Conny gillar anka så jag tänkte att det kan väl vara något att prova! Och jag tyckte att det blev riktigt bra, utan sås. Anka är inte riktigt så fet som gås, men fetare än kyckling, det passar ju en LCHF:are bra! :) 

Om du inte redan har ett, så skulle jag rekommendera att skaffa ett stek- eller stänkskydd, jag har ett i plast, men jag funderar på att köpa detta från Allt i Kök istället. Jag gillar deras butik, rejäla grejer i olika prisklasser, personalen är alltid trevlig och kunnig!  

Har ni förresten sett att jag äntligen lyckats få upp lite bloggar som jag följer! :) De är här till höger under bloggarkivet!


Stekt ankbröst
Ingredienser
700-800 g ankbröst med skinn
Salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Låt filéerna bli rumstempererade och torka av dem innan du lägger dem med skinnsidan ner i en varm, men torr stekpanna. Stek 4 minuter på skinnsidan och 2 minuter på den andra sidan. Salta och peppra. Lägg filéerna i en ugnsfast form och stek i ugnen i ca 20 minuter, använd stektermometer för att avgöra när innertemperaturen når 65°, då är ankköttet rosa och mört. Låt filéerna vila 10-15 minuter i folie, sedan steker du upp skinnsidan lite precis innan servering så att de är krispiga och fina. Skiva. Jag severade med en sallad och lite dressing gjord på pressad lime, olivolja och salt.

3 kommentarer:

  1. Anka har jag aldrig lagat, och jag har nog bara ätit det en gång i hela mitt liv tror jag. Det både såg och lät gott, kanske måste göra det någon gång. Och tack för din kommentar på min blogg!

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig tallrik. Det så riktigt, riktigt gott ut!

    SvaraRadera