söndag 14 april 2013

Födelsedagssnittar (8 portioner)


Jag fyllde år i påskveckan. Hade härliga vänner och släktingar på besök. Idag lägger jag upp maten jag bjöd på. Vi började med två olika snittar!

I vår familj är tunnbröd detsamma som Genebröd. Genebageriet, som under sin glansperiod var Europas största tunnbrödsbageri, ligger i den byn som min mormor och morfar bodde i. Fram tills det köptes upp av Polarbröd så var det väldigt svårt att hitta genebröd i skåne, så varje gång vi var uppe och hälsade på så släpade vi hem tunnbröd. Det mjuka gick väl an, men ni kan tänka er tre barn, två vuxna, resväskor, skidor och stavar till alla, julklappar och flera förpackningar hårt tunnbröd som inte skulle krossas. Mja, och så var det 12 timmars tågresa! :) Det var inte ett dugg bättre på vägen upp heller för mormor och morfar älskade spettekaka... 


Födelsedagssnittar
Kantarellsnittar
Ingredienser
150 g kantareller
1 dl vispgrädde
1 dl smetana
25 g smör
Salt och peppar
2 skivor hårt genebröd
Några lingon till dekoration

Gör så här

Rensa svampen och skiva om det behövs, men jag tycker att det är gott och fint med rätt stora bitar. Salta och peppra när svampen börjat vattna sig. Stek tills all vätska är borta, tillsätt grädde och smetana och koka på låg värme tills det mesta har kokat in. Skär varje tunnbrödsbit, med en tandad brödkniv, i 4-6 bitar beroende på hur stora snittar du vill göra. Lägg på svampstuvningen och dekorera med några lingon!

Lax- och dillsnittar

Ingredienser
0,5 dl finriven västerbottensost
1,5 dl Philadelphiaost
2 msk grovt hackad dill
1 tsk dijongsenap
6 skivor kallrökt lax
2 skivor hårt genebröd

Skär laxen i fina strimlor. Sedan blandar du alla ingredienserna. Skär varje tunnbrödsbit, med en tandad brödkniv, i 4-6 bitar beroende på hur stora snittar du vill göra. Lägg upp en rejäl klutt lax- och dillröra på varje tunnbrödsbit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar