fredag 4 januari 2013

Hallonbomb (6 portioner)
Mina formar var lite för stora så det blev bara fyra stycken, det var alldeles för mycket, sex stycken är mer lagom. Jag gjorde också lite extra mousse för att säkert kunna fylla formarna, därför är måtten lite udda.


Hallonbomb


Ingredienser
Chokladbotten:
100 g mörk choklad
100 g smör
1 msk sukrin
Några korn stevia
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk kokosnötsmjöl

Hallonmousse:
7,5 dl hallon
1,5 msk sukrin
1 tsk vaniljpulver
3,75 dl vispgrädde
0,75 tsk gelatinpulver
1 msk vatten

Gör så här
Chokladbotten: Smält smör och choklad på låg värme. Vispa ägg, sukrin, stevia och vanilj pösigt. Vänd ner chokladen i det vispade ägget då det svalnat. Blanda till sist ner kokosnötsmjölet. Häll upp i små pajformar eller cup cakes-formar (om du kan placera dem i en cup cake-plåt, pappersformarna ensamma är förmodligen för veka). Grädda i 200° i ca 10 min. Kakan ska dallra när du tar ut den. Låt svalna och stelna helt innan du gör moussen. Kakan ska vara kylskåpskall och fast när du lossar den från formen för att sedan placera den på moussen.

Hallonmousse: Blötlägg gelatinet. Koka hallonen till en tjock jämn röra. Passera genom en fin sil, så att du får bort alla kärnor. Häll de passerade hallonen i en gryta, tillsätt sukrin och vaniljpulver och låt koka upp. Ta av hallonen från spisen och låt gelatinet smälta i de varma hallonen under omkörning. Låt hallonen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden (grädden tjocknar något mera medan du vänder ner hallonröran, så den ska inte vara alltför hårt vispad) och vänd sedan ner den svala hallonröran så att det blandas väl och moussen får en fin, jämn färg. Häll upp i formar som fylls till brädden. Tryck dit chokladbotten. Ställ i kylskåp i minst 5 timmar, de kan med fördel stå över natten i kylskåpet. Lossa bakelserna genom att försiktigt doppa formen i kokhett vatten, jag använde en keramikform och då var ca 10 sekunder lagom. Vrid sedan försiktigt loss moussen ur formen. Dekorera med lite chokladsås och/eller hallon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar