måndag 17 september 2012

Frukostbullar LCHF (ca 24 bullar)




Det här blir en revolution för dig som saknar en riktig frukostmacka! En som inte smakar ägg, innehåller massvis med ost eller påminner om sockerkaka! Med det här receptet så går jag emot LCHF-etablissemanget som oftast är hårda motståndare av gluten. Det är riktigt att gluten efter soja är det livsmedel som det är störst risk att vi blir allergiska mot. Och det stämmer också att obehandlad glutenallergi anses kunna orsaka stor skada. Men samtidigt tror jag på att hitta långsiktiga alternativ, sådana som gör det lätt för oss att äta LCHF resten av livet. Och om du åt vanligt bröd innan så är detta inte farligare! 

Det här brödet har jag testat mig fram till under en längre tid. Jag ville inte lägga ut det på bloggen innan jag tyckte att det blev riktig bra, men det var också viktigt att se att det alltid blir likadant! :)

Det som får bröd att bete sig som det gör är kombinationen mellan gluten, jäst och kolhydrater. Under jäsningen så använder jästen gluten för att göra de långa trådar som gör att brödet jäser. Jästen använder dessutom det tillsatta sockret, tillsammans med en del av kolhydraterna i mjölet som energi under jäsningsprocessen.

Definitionen för osötat bröd är att man tillsatt lika mycket socker som jäst eftersom jäsningsprocessen kräver mer socker så används det upp under jäsningen och då kallas det sockerfritt. Teoretiskt sett så är detta bröd sockerfritt eftersom jag bara tillsätter samma mängd farinsocker som jäst, men för att vara på den säkra sidan och inte lura någon så är grisarna uträknade med hela mängden socker inkluderad!

Min stora utmaning har varit att hitta en bra mix mellan vetegluten, mandelmjöl, fiberhusk och pofiber. Där degen jäser, men inte blir seg, dödbakad eller bara konstig. Får erkänna att flera plåtar har åkt direkt i soporna! Tanken var också att mjölblandningen skulle innehålla ungefär lika många procent gluten som vanligt vetemjöl gör – det finns ingen anledning att överdosera gluten! 

Frukostbullar LCHF 



Ingredienser:
8 dl vatten
1 pkt jäst
3 msk olivolja
1 msk salt
4 tsk farin (drygt 1 msk)
10 dl mandelmjöl
2 dl vetegluten
1 dl pofiber
1 dl fiberhusk
4 msk sesamfrön (drygt 0,5 dl)

Gör så här
Blanda ut jästen i ljummet vatten, salt och farin. Tillsätt olivoljan. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt till degspadet under bearbetning. 10 dl av mjölblandningen är lagom. Fortsätt bearbeta i minst 5 minuter. Låt jäsa i 30 min. Dela upp i ca 24 delar och forma till bollar, platta ut på plåten. Pensla med vatten eller uppvispat ägg. Sprinkla med sesamfrön, det går också bra att använda solrosfrön, vallmofrön och/eller flingsalt. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda i 150° i ca 35 min. Obs. Jag har en gasugn som bara har undervärme så det kan tänkas att du får lite andra tider i en elektrisk ugn, men degen behöver låg värme och längre tid än vanligt bröd. Och ja, till skillnad från vanliga bullar så är de godast när de svalnat ordentligt! De går jättebra att frysa, så jag brukar göra dubbel sats!

5 kommentarer:

  1. Hejsan ! Tror du att man kan skippa vetegluten eller byta ut det mot ngt ? :)

    SvaraRadera
  2. Tyvärr tror jag inte det. Det är kombinationen mellan jäst, gluten och kolhydrater som gör att brödet jäser. Så vitt jag vet finns det inget alternativ. Däremot går det ju att baka bröd på bakpulver i stället. Det blir ju inte riktigt samma sak, men det kan ju vara gott ändå... :)
    Här är 2 exempel:
    http://fitpafett.blogspot.se/2012/07/jaha-da-tankte-jag-ge-mig-in-i-bloggar.html
    http://fitpafett.blogspot.se/2012/08/lchf-pitabrod-4-st.html

    SvaraRadera
  3. @ Noomi: Tack så mycket för de fina orden!

    SvaraRadera
  4. Hej Elin, sååå tacksam att du mixtrat fram en blandning med vetegluten som jag köpt men inte vetat hur jag skall använda. En fråga: det står att 10 dl av mjölblandningen är lagom, är det totalt för det är ju mer i ingredienslistan, eller bara att mixa initialt? Tack för en bra blogg! åse

    SvaraRadera
  5. Hej Åse! Va roligt att du gillar bloggen! Du har helt rätt. Du blandar till mjölblandningen först det blir ca 14 dl, sedan mäter upp 10 dl och använder det till baket. Degen verkar först lös, men medan du rör så tar den ihop. Kolla också in LCHF frallorna (http://www.fitpafett.blogspot.se/2013/07/lchf-frallor-24-stycken.html) de är en utveckling av detta recept och jag tycket att de blir lite bättre! Elin

    SvaraRadera