Sidor

söndag 23 augusti 2015

Spätta med chili och smör (4 portioner)























Vad det gäller chilin så får man använda sitt förstånd och anpassa styrkan efter sin smak. Jag använde medelstarka, 4/10 stod det på styrkan och tyckte att det blev bra. Jag smakar alltid på chilin innan jag använder den så att det inte blir några elaka överraskningar när maten serveras!


Spätta med chili och smör




Ingredienser 

800 g spättafiléer
100 g osaltat smör
6 st chilifrukter
1 vitlök solo
1 st lime
2 stjälkar bladselleri
4 msk fiskfond

Gör så här
Tina filéerna om de är frysta. Rulla ihop dem och lägg i en ugnsfast form. 
Ta ut smöret så att det blir rumstempererat. Skölj och hacka chili och selleri fint. Pressa vitlöken och limen. Blanda samtliga ingredienser (utom fisken) i en skål. Det gör inget om limen och fiskfonden inte riktigt blandar sig med smöret, men blanda ut allt så mycket som möjligt. Sprid sedan ut smörblandningen över de ihoprullade filéerna. Tillaga i 225 grader, i mitten av ugnen, 20 minuter. 

lördag 15 augusti 2015

Björnbärskaka (12 portioner)





















Det här är en variant på en kaka som mamma alltid gjorde när jag var liten, ni vet när andras mammor gjorde kärleksmums till utflykten gjorde mamma bärrutor - de var alltid mycket uppskattade! Och eftersom mamma bjöd på årets allra första björnbär i veckan så tänkte jag att det var dags för denna goding! :)

Björnbärskaka






Ingredienser

100 g osaltat smör
4 ägg
4 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 dl xylitol
1 knivsudd stevia
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
200 g björnbär
























Gör så här
Smält smöret. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver pösigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i de uppvispade äggen. Tillsätt smält smör och vispgrädde. Häll i en smörad och bröad form (använd mandelmjöl eller kokosnötsmjöl), toppa med bären. Grädda i 170 grader i 25-30 minuter.

fredag 7 augusti 2015

Dags för kräftskiva!

Conny och jag avnjöt årets första kräftor på balkongen häromdagen, det är alltid lika smaskigt! Vi hade proteinbröd från Va´ gott, västerbottensostpaj, ostchips, mild sås, bright brew och vodka till. Solen sken och det var supermysigt! Måste bara säga att jag älskar doften av dill! :)







Ostchips (ca 30 st)






















Ostchips är riktigt bra när man bestämt sig för att prova LCHF eller strama till sin LCHF, men vet att man kommer att behöva lite krispiga snacks ibland!


Ostchips




Ingredienser
200 g ost - typ parmesan 

Gör så här
Riv osten grovt. Eftersom jag vill ha dem ungefär lika stora så måttar jag ut dem med en pepparkaksform, men det går bra att placera ut dem på plåten i små högar också. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter, men var uppmärksam - de bränns lätt och då blir de beska!

lördag 1 augusti 2015

Rostad aubergine med yoghurtsås (4 portioner)






















Jag gillar ju aubergine i alla dess former, men det här är riktigt smaskigt och smidigt eftersom det serveras kallt. Man kan servera det som förrätt eller som tillbehör till grillat eller stekt lamm. Är det inte vinbärssäsong så kan man kanske hacka lite paprika, blir ju inte lika syrlig, men snyggt!


Rostad aubergine med yoghurtsås





Ingredienser
2 stora auberginer 
1 dl olivolja
1 tsk citrontimjanblad, plus några kvistar till garnering 
1 dl röda vinbär
1 tsk persilade (kryddmix som brukar finnas på ICA)
Flingsalt och svartpeppar
1,5 dl mjölk
2 tsk citronsaft
1 dl rysk yoghurt 
1 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Salt

Gör så här
Rensa vinbären och sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna på mitten och skär rakt igenom den gröna stjälken, behåll den (för att det blir så snyggt - ät den inte). Skär ett rombmönster på alla halvor, utan att skära igenom skalet. 
Lägg auberginehalvorna med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olivoljan - fortsätt pensla tills all olja har sugits upp. Strö över citrontimjanblad och lite salt och peppar. Rosta i ugnen i 35-40 minuter, tills aubergineköttet är mjukt och vackert brunt. Ta ut och låt svalna helt.

Häll upp mjölken i en skål och tillsätt citronen och vänta några minuter, medan det tjocknar. Vispa ihop citronmjölken, yoghurten, olja (1 msk) och pressad vitlök, smaka av med salt. Låt såsen stå kallt fram till servering, då häller du sås över auberginehalvorna. Toppa med persilade och vinbär, garnera med citrontimjan och ringla över lite olivolja.

lördag 25 juli 2015

Ugnsbakad kyckling (8 portioner)

Det här är den perfekta middagen! Vill man, kan man förbereda fyllning och lök i förväg och bara sätta in i ugnen i ca en timme innan man ska äta! La in en extra bild på löken för att den är så ljuvligt god!! Jag serverade med strimlad vitkål, men blomkålsris hade också fungerat bra!


Ugnsbakad kyckling



Ingredienser
2 hela kycklingar
180 g butternut-pumpa
2 stjälkar selleri
250 g sidfläsk
Citrontimjan
1 dl rapsolja
1-2 tsk salt
0,5 tsk peppar
4 knippen gul lök
25 g smör
1 dl finhackad färsk bladpersilja
Saften från en halv citron

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Fyllning: Skala och tärna pumpan, sellerin, sidfläsket och citrontimjan och stek i lite smör. Fyll kycklingen med fyllningen.
Kycklingen: Blanda olja, salt och peppar och gnid in i kycklingen. Rensa och dela lökarna. Sätt in en stektermometer, från den tjocka delen av bröstet och in mot låret. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen - utan löken!. Stek i ca 30 minuter och tillsätt sedan löken och stek i ugnen tills innertemperaturen är 80°, det tar ca 30 minuter till. 

Citronsmör: Hacka persiljan fint. Hetta upp smöret och fräs persiljan. Pressa över citronen. Ringla över löken. 

torsdag 16 juli 2015

Glass med brynt smör (6 portioner)



















Sommaren känns lite tveksam i år, men idag har det varit riktigt fint i Malmö och det verkar som att helgen ska bli bra! Så, jag tänkte att det var dags för den nya favoritglassen! :)

Glass på brynt smör 



Ingredienser
100 g smör
2 dl standardmjölk
20 droppar sukralos

0,5 dl sukrin
1 krm vanilj

3 ägg
3 dl vispgrädde

Gör så här

Smält smöret i en panna och låt det sedan puttra på medelhög värme. Cirkla pannan då och då så att smöret inte bränns och för undan det översta skummet med en sked för att kontrollera färgen. Den ska vara gyllenbrun och smöret ska dofta rostat när det är färdigbrynt. Häll över i ett kärl och ställ att svalna i rumstemperatur. 

Hetta upp mjölken i en kastrull och vispa under tiden samman sötning, vanilj och ägg till en fluffig smet. Fortsätt att vispa medan du häller i den heta mjölken, lite i taget. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm på medelvärme under omrörning tills krämen tjocknar ordentligt. Ta kastrullen från spisen och låt svalna en aning. 

Häll sedan i det brynta smöret, försiktigt och lite i taget under omrörning. Rör ner den kalla ovispade grädden. Ställ blandningen att svalna helt i kylen och kör sedan i en glassmaskin eller frys i en burk i frysen. Förvara i frysen och ta fram 10-15 minuter före servering. 

söndag 12 juli 2015

Ugnsbakad spätta (4 portioner)























Detta är ett busenkelt sätt att laga riktigt god fisk! När jag lagade den igår serverade jag med smörstekt fänkål, tomat och hemmaodlade sockerärtor - men rätten passar också bra med blomkålsris. Jag föredrar färska spättfilér, men om du använder frysta behöver de tinas först.

Ugnsbakad spätta




Ingredienser
600 g spättafilé
2 dl smetana
2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 kruka dill
Salt och peppar

Gör så här
Rulla ihop spättafiléerna och lägg dem i en ugnssäker form. Koka upp smetana med fond och vatten. Smaka av med salt och peppar. Hacka dillen och rör ner i såsen. 
Sätt ugnen på 225°C. Häll såsen över fisken och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. 


Smörstekt fänkål (4 portioner)






















De här små godingarna passar som tillbehör till det mesta, eller som tilltugg (om än ett lite kladdigt...)!

Smörstekt fänkål



Ingredienser
4 små fänkålsknölar
50 g smör

4 msk olivolja
1 msk sukrin golden
1 vitlöksklyfta
50 g dill


Gör så här
Ta bort de dillaktiga bladen. Skär sedan bort en del av stjälken och lossa eventuella grova eller bruna yttre lager, men se till att stjälken fortfarande håller ihop. Skär varje fänkål på längden i 1,5 cm tjocka skivor.

Smält hälften av smöret med hälften av oljan i en stor stekpanna på hög värme. När smöret börjar skumma, lägg i ett lager skivad fänkål. Fyll inte pannan för mycket, vänd när ena sidan har blivit ljust gyllene, efter ungefär 2 minuter och låt steka ytterligare 1-2 minuter. Gör likadant med resten av fänkålen och använd resten av oljan och smöret. När all fänkål är klar och du plockat ur fänkålen, häll sötning och generöst med salt och peppar i pannan. Fräs i 30 sekunder, lägg tillbaka alla fänkålsskivorna och karamellisera dem försiktigt. De ska inte mjukna för mycket, så låt dem bara täckas av den smälta sötningen. Ta fänkålen ur pannan och låt svalna på ett fat.

Pressa vitlöken och hacka dillen, blanda ihop. Vänd sedan fänkålen i skålen med vitlöken och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera rumstempererat.


söndag 5 juli 2015

Mynta-iste (1 liter)







































Längtar ni efter något svalkande i sommarvärmen? En av mina favoriter är iste. Detta är en variant gjord av pepparmynta och citronmeliss, som jag odlar på balkongen!

Mynta-iste 

Ingredienser
2 kraftiga kvistar pepparmynta
1 kraftig kvist citronmeliss
1 citron
10 droppar sukralos (ta det sötningsmedel du föredrar)
1 liter kokande vatten

Gör så här
Skölj citronen noggrant och skiva. Rensa/skölj kryddorna, lägg allt i en stor bunke.  Häll över det kokande vattnet. Låt svalna, sila och tillsätt sukralosen - blanda väl. Servera med mycket is!

onsdag 17 juni 2015

Midsommarmat (4 personer)



Busenkelt och perfekt till en sommarbuffé är laxröra och sallad med rabarberdressing!


Laxröra

Ingredienser
400 g varmrökt lax
1 dl crème fraiche
2 msk dijongsenap

Gör så här
Rensa och mosa laxen. Blanda i crème fraiche och senap.


Rabarberdressing

Ingredienser
1 dl råsaft av rabarber (ca 4 stjälkar)
2 dl rapsolja
Smaka av med salt
Blandad sallad, gurka, tomater, rödlök - den sallad du gillar helt enkelt.

Gör så här
Skölj rabarbern och riv fint (om du inte har en råsafts-press), lägg i en sil och pressa ut all saft. Blanda saft och olja, smaka av med salt.

Rulltårta med hallon och smörkräm





















Rulltårta kan väl vara något att ta med till midsommarstången! Om hallonen blir för flyktiga så kan man tillsätta 1 tsk gelatin  följ instruktionerna på förpackningen. Gör det i god tid bara så att det hinner ta ihop och svalan! Luckan till vår ugn är trasig, så tyvärr fick rulltårtan inte mycket färg den här gången, men den blev god ändå! :)



Rulltårta


Ingredienser
3 ägg
0,5 dl stevia socker
8 droppar suckralos
1 dl sojamjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl pofiber
0,5 msk fiberhus
1-2 msk vatten

2 dl mosade hallon
100 g rumstempererat osaltatsmör
0,5 dl sukrin mellis
4 droppar suckralos
1 krm vanilj
2 st äggulor

Gör så här
Botten: Vispa ägg och sötning tills det är vitt och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Rör tills smeten är jämn. Tillsätt vattnet. Sprid ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter till den stelnat och fått fin färg. När botten har svalnat något, sprid ut lite sukrin på ett bakplåtspapper. Sprid ut smörkrämen och sedan hallonen. Rulla ihop. Vänta inte för länge, botten blir lite stel och kan spricka om man väntar för länge.
Fyllning: Lägg smör, sötning och vanilj i en skål och vispa tills det blir vitt och luftig, tillsätt en äggula i taget och vispa så att det inte separerar.

onsdag 3 juni 2015

Hallontoppar (ca 32 stycken)






















Det här receptet kommer ursprungligen från Mariann Anderssons bok Baka med LCHF, men jag har i vanlig ordning ändrat lite, bland annat så tycker jag att hon har alldeles för mycket stevia i sina kakor.


Hallontoppar





Ingre
dienser
200 g osaltat smör
1,2 dl sukrin melis 

2 knivsuddar stevia 
6 st ägg 
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljpulver
4 dl kokosnötsmjöl
32 st frysta hallon


Gör så här
Vispa det rumstempererade smöret och sötningen tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under konstant vispning. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i äggblandningen. Låt vila i 30 minuter i kylskåp.

Rulla degen till små bollar som placeras ut på en plåt. De blir inte större, så du kan placera dem nära varandra. Tryck ner ett ett fryst hallon i mitten på varje boll. Om du håller i bollen med ena handen när du tycker ner hallonet med andra handen så undviker du att kakan spricker allt för mycket.

Grädda i 150° i ca 15 minuter. De går alldeles utmärkt att frysa.

söndag 29 mars 2015

Figolli maltesisk påskkaka (ca 24 st)






















Min brorsdotter Saskia deklarerade för ett tag sedan att hon gärna ville vara med och göra ett inlägg till bloggen - så vi bestämde att ett påskinlägg skulle passa. Hon fick välja om hon ville göra godis, kaka eller mat. Hon valde kaka vilket passade bra eftersom jag gjort både påskgodis och -mat tidigare. 


Det blev en superfin, men lite stressig eftermiddag. Resultatet blev riktigt goda kakor och snygga med! Vill man hålla nere kolhydraterna ytterligare kan man givetvis byta ut steviasockret mot sukrin eller sukralos. Vi gjorde också en fyllning med rostat hasselnötsmjöl, lite choklad och smör, det blev också bra. Det var första gången som jag bakade med sojamjöl, det var intressant, blev mycket frasigare än lchf-smördeg brukar bli!

Påskmat
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/agg-med-rom-och-rakor-4-stycken.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/lax-och-vasterbottensrullar-ca-6-stycken.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/rokt-kalkon-med-mynta-pa-frokex-6.html

Påskgodis
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/paskagg-70-stycken-sma.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/kolakluttar-50-stycken-sma.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/mandelmassekycklingar-ca-20-st.html


Figolli



Ingredienser 
Deg
270 g havremjöl
270 g mandelmjöl
270 g sojamjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl steviaströ
21 droppar sukralos
360 g smör
4 ägg
Rivet skal från 1 citron
1 krm vanilj
En nypa salt

Fyllning
170g mandelmjöl
1 dl sukrin melis
10 droppar sukralos
Rivet skal från 2 apelsiner
Saft från 1 apelsin
1 knivsudd vanilj
1 ägg

Mörk och vit choklad till dekoration

Gör så här
Deg: Blanda alla mjölsorterna med bakpulvret. Vispa ägg, sötning och vanilj pösigt. Tillsätt citronskalet. Smält smöret och vispa ner det i det vispade ägget. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. 
























Fyllning: Lägg alla ingredienser i en skål och blanda till en jämn smet.



Dela degen i lagom bitar och kavla mellan 2 bakplåtspapper tills de är 3-4 mm tjocka. Ta ut önskade former, vi använde pepparkaksformar, det behövs två delar per kaka. Lägg den första på en plåt med bakplåtspapper, bred på fyllningen och lägg den andra ovanpå. Knip ihop kanterna. Baka dem i ugnen på 170 grader i 20 min. Dekorera med smält choklad, jag tycker det är enklare medan de är varma och jag föredrar att göra det på galler så att överskottschokladen rinner av.

söndag 18 januari 2015

Vietnamresa!






















Vi har varit på en ny utlandssemester. Den här gången bar det av till Vietnam, först Phu Quoc och sedan Ho Chi Minh City. Det har varit en helt fantastisk resa - lagom varmt, supergod mat, enkla och mysiga människor, intressant (om än hemsk) historia! 

Här kommer några bilder från trippen! :)