lördag 1 augusti 2015

Rostad aubergine med yoghurtsås (4 portioner)






















Jag gillar ju aubergine i alla dess former, men det här är riktigt smaskigt och smidigt eftersom det serveras kallt. Man kan servera det som förrätt eller som tillbehör till grillat eller stekt lamm. Är det inte vinbärssäsong så kan man kanske hacka lite paprika, blir ju inte lika syrlig, men snyggt!


Rostad aubergine med yoghurtsås





Ingredienser
2 stora auberginer 
1 dl olivolja
1 tsk citrontimjanblad, plus några kvistar till garnering 
1 dl röda vinbär
1 tsk persilade (kryddmix som brukar finnas på ICA)
Flingsalt och svartpeppar
1,5 dl mjölk
2 tsk citronsaft
1 dl rysk yoghurt 
1 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Salt

Gör så här
Rensa vinbären och sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna på mitten och skär rakt igenom den gröna stjälken, behåll den (för att det blir så snyggt - ät den inte). Skär ett rombmönster på alla halvor, utan att skära igenom skalet. 
Lägg auberginehalvorna med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olivoljan - fortsätt pensla tills all olja har sugits upp. Strö över citrontimjanblad och lite salt och peppar. Rosta i ugnen i 35-40 minuter, tills aubergineköttet är mjukt och vackert brunt. Ta ut och låt svalna helt.

Häll upp mjölken i en skål och tillsätt citronen och vänta några minuter, medan det tjocknar. Vispa ihop citronmjölken, yoghurten, olja (1 msk) och pressad vitlök, smaka av med salt. Låt såsen stå kallt fram till servering, då häller du sås över auberginehalvorna. Toppa med persilade och vinbär, garnera med citrontimjan och ringla över lite olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar