Pappas lammgryta
Som utlovat kommer här en av pappas paradrätter - lammgryta. Mamma och pappa köpte köpte alltid ett halvt lamm på hösten, sedan var det lammstek på högtider och lammkotletter på grillen. Och så var det lammgryta inspirerat av någon gryta som pappa provat i Marocko och något som pappa kallade för lammroulade, men det ser inte riktigt ut som andra lammroulader om man söker på nätet... I vilket fall riktigt smaskigt och definitivt LCHF - något för ett framtida inlägg, om jag kan hitta någon som säljer lammslag... Detta är i alla fall en kryddig och riktigt fin höstgryta. Jag har serverat med blomkålsris och jag har klippt lite bladselleri över, gillar man färsk koriander så är det väldigt lämpligt till denna rätt - jag kan inte äta koriander, det smakar bara tvål, det är tydligen genetiskt...
Lammgryta
Ingredienser
2 kg lamm grytbitar med ben
1-2 dl olivolja
4-6 gula lökar
6 st vitlök solo
2 burkar passerade tomater
1 dl oxfond
200 g pumpa
200 g selleri
200 g tomatpuré
2 msk paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
2 tsk chili-chips
2 msk torkad mynta
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm kryddnejlika
5 dl vatten (om det behövs)
Gör så här
Rensa och klyv grönsakerna. Jag brukar dela löken och vitlöken i fjärdedelar, lite beroende på storleken. Bryn kött och grönsaker och lägg i en stor gryta. Tillsätt alla övriga ingredienser och koka på låg temperatur under lock i 3 timmar. Servera med blomkålsris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar