Att steka fisk är en konstform som jag lärt mig av min pappa. Fisk ska stekas på medelvärme och lite längre än kött. Steker man den för länge blir den torr och tråkig och steker man den för varmt och kort så får den fin yta, men är rå i mitten. Den ska ha fin stekyta och den ska smälta i munnen...
Stekta laxkotletter
Ingredienser
4 fjärilskotletter av lax (ca 1cm tjocka, inte mindre)
50 gram smör till stekning
Flingsalt
Grovmald peppar
Gör så här
Fyra fjärilskotletter steks bättre i 2 stekpannor, det blir lättare att få bra värme och det är enklare att vända dem om det inte är så trångt i stekpannan. Hetta upp smöret i stekpannan på ganska hög temperatur, lägg i fisken och sänk till medeltemperatur eller lite lägre. Stek ca 5 minuter per sida, beroende på tjocklek. Vänd bara en gång, salta och peppra på de stekta ytorna, när du vänt fisken samt när du lagt upp den. Den här gången serverade jag med färsk spetskål, körsbärstomater och lite vit sås gjord på cremé fraiche och majonäs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar