Sidor
▼
söndag 30 september 2012
5000 sidklick!
Ni är verkligen för fina! Bäst! Mest fantastiska av alla!
5000 träffar på 2,5 månader, det hade jag aldrig trott!
Sjukt glad! Det firar vi med scones och Nutella!
LCHF-scones
8 dl Elins mjölblandning
100 g smör
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
2 dl vatten
Gör så här
Blanda mjölblandning, bakpulver och salt. Skär ner smöret i mjölblandningen och mixa till en grynig massa. Tillsätt grädde och vatten. Blanda ordentligt. Fukta händerna med kallt vatten och forma till 16 bullar. Scones blir mycket frasiga så jag brukar platta till dem ordentligt och sedan äta dem utan att dela dem. Grädda i 150 grader i 25-30 minuter. Jag har, som sagt, en egensinnig gasugn så tiden/värmen kan behöva justeras lite...
Hemmagjord Nutella
Hemmagjord Nutella
Ingredienser
40 g hasselnötsmjöl
100 g Marabou premium 70%
1,25 dl vispgrädde
40 g smör
Gör så här
Rosta hasselnötsmjölet i ugnen på 200 grader i 3 min, vänd efter halva tiden, var försiktig så att det inte bränns.
Hacka chokladen. Koka upp grädden och stäng av värmen. Häll i den hackade chokladen, lite i taget, rör tills all choklad har smält.
Rör ner smöret, lite åt gången, i grädden.
Blanda till sist ner nötmjölet, häll upp Nutellan i burkar.
Förvara Nutellan i kylskåpet så kan den hålla i upp till 3 veckor.
Elins mjölblandning
10 dl mandelmjöl
2 dl vetegluten
1 dl pofiber
1 dl fiberhusk
2 dl vetegluten
1 dl pofiber
1 dl fiberhusk
Gör så här
Blanda allt väl i en stor bunke.
torsdag 27 september 2012
tisdag 25 september 2012
Stekta laxkotletter (4 portioner)
Att steka fisk är en konstform som jag lärt mig av min pappa. Fisk ska stekas på medelvärme och lite längre än kött. Steker man den för länge blir den torr och tråkig och steker man den för varmt och kort så får den fin yta, men är rå i mitten. Den ska ha fin stekyta och den ska smälta i munnen...
Stekta laxkotletter
Ingredienser
4 fjärilskotletter av lax (ca 1cm tjocka, inte mindre)
50 gram smör till stekning
Flingsalt
Grovmald peppar
Gör så här
Fyra fjärilskotletter steks bättre i 2 stekpannor, det blir lättare att få bra värme och det är enklare att vända dem om det inte är så trångt i stekpannan. Hetta upp smöret i stekpannan på ganska hög temperatur, lägg i fisken och sänk till medeltemperatur eller lite lägre. Stek ca 5 minuter per sida, beroende på tjocklek. Vänd bara en gång, salta och peppra på de stekta ytorna, när du vänt fisken samt när du lagt upp den. Den här gången serverade jag med färsk spetskål, körsbärstomater och lite vit sås gjord på cremé fraiche och majonäs.
söndag 23 september 2012
LCHF Citruspaj (12 portioner)
Det här receptet kommer från Marianne Anderssons förträffliga kokbok Baka med LCHF.
LCHF Citruspaj
Ingredienser
Pajbotten
125 g osaltat smör
2 ägg
4 msk sukrin melis
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
Fyllning
3 ägg
4 msk sukrin melis
2,5 dl crème fraiche
1 lime, saft och rivet skal
1 citron, saft och rivet skal
0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här
Pajbotten: Smält smöret. Vispa ägg och sukrin pösigt. Häll det smälta smöret i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna väl och rör ner i smeten. Tryck ut pajdegen i en paj- eller springform.
Fyllning: Vispa ihop ägg och sukrin och vanilj. Blanda i crème fraiche samt saft och skal från lime och citron. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i 175° i ca 30 minuter. Fyllningen behöver inte stanna helt. Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde.
lördag 22 september 2012
Årets halvmarathon
Har sprungit årets halvmarathon, 15 minuter långsammare än förra gången, men det var väntat, löptränar inte lika mycket nu som då. Men det är roligt att det funkar att springa ett halvmarathon om året och det är ett riktigt bra mål att ha när man tränar!
fredag 21 september 2012
Alvestaglass
Vi har hittat Alvestaglass på City Gross i Malmö det var mycket roligt, eftersom vi var under intrycket att det inte säljs i Malmö, vilket var tråkigt eftersom de är en av få som har sockerfri glass. Alvestaglass marknadsför sin sockerfria glass som LCHF-glass, vilket väl är en sanning med modifikation. "Choklad" innehåller 1,4% kolhydrater, men bara 12% fett – och den smakar därefter (inte jätteimponerad)! "Chokladbomben" är god och har en riktigt juste glasskonsistens, men den innehåller 9% kolhydrater. Dessutom är den sötad med stevia och den har en rejäl eftersmak, sådär tycker jag.... Men om man vill ha en enkel efterrätt, låg på kolhydrater och naturligt sötad så är glassen helt ok. Jag skulle vilja se fler smaker. En juste vaniljglass med varma bär tror jag hade kunnat vara toppen!
torsdag 20 september 2012
Magic Bullet Coffee
Magic Bullet Coffee är väldigt på tapeten just nu inom LCHF-kretsar. Får erkänna att jag drog mig för att prova för att jag tyckte att det lät rent äckligt! Men jag hade fel. Det är nog faktiskt godare än med vispgrädde. Så nu dricker jag det varje morgon med min frukostmacka. Har bytt den mot de två äggen och har faktiskt gått ner 3 kg på 2 veckor! Problemet för mig och många andra på LCHF som har stagnerat på en vikt som de inte är riktigt nöjda med är att de äter för mycket proteiner. Magic Bullet Coffee var perfekt för att dra ner på mängden proteiner för mig! :)
Magic Bullet Coffee
Ingredienser
25 g osaltat smör
2 msk kokosolja utan smak
2,5 dl kaffe
Gör så här
Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Severa genast!
måndag 17 september 2012
Frukostbullar LCHF (ca 24 bullar)
Det här blir en revolution för dig som saknar en riktig frukostmacka! En som inte smakar ägg, innehåller massvis med ost eller påminner om sockerkaka! Med det här receptet så går jag emot LCHF-etablissemanget som oftast är hårda motståndare av gluten. Det är riktigt att gluten efter soja är det livsmedel som det är störst risk att vi blir allergiska mot. Och det stämmer också att obehandlad glutenallergi anses kunna orsaka stor skada. Men samtidigt tror jag på att hitta långsiktiga alternativ, sådana som gör det lätt för oss att äta LCHF resten av livet. Och om du åt vanligt bröd innan så är detta inte farligare!
Det här brödet har jag testat mig fram till under en längre tid. Jag ville inte lägga ut det på bloggen innan jag tyckte att det blev riktig bra, men det var också viktigt att se att det alltid blir likadant! :)
Det som får bröd att bete sig som det gör är kombinationen mellan gluten, jäst och kolhydrater. Under jäsningen så använder jästen gluten för att göra de långa trådar som gör att brödet jäser. Jästen använder dessutom det tillsatta sockret, tillsammans med en del av kolhydraterna i mjölet som energi under jäsningsprocessen.
Definitionen för osötat bröd är att man tillsatt lika mycket socker som jäst eftersom jäsningsprocessen kräver mer socker så används det upp under jäsningen och då kallas det sockerfritt. Teoretiskt sett så är detta bröd sockerfritt eftersom jag bara tillsätter samma mängd farinsocker som jäst, men för att vara på den säkra sidan och inte lura någon så är grisarna uträknade med hela mängden socker inkluderad!
Min stora utmaning har varit att hitta en bra mix mellan vetegluten, mandelmjöl, fiberhusk och pofiber. Där degen jäser, men inte blir seg, dödbakad eller bara konstig. Får erkänna att flera plåtar har åkt direkt i soporna! Tanken var också att mjölblandningen skulle innehålla ungefär lika många procent gluten som vanligt vetemjöl gör – det finns ingen anledning att överdosera gluten!
Ingredienser:
8 dl vatten
1 pkt jäst
3 msk olivolja
1 msk salt
4 tsk farin (drygt 1 msk)
10 dl mandelmjöl
2 dl vetegluten
1 dl pofiber
1 dl fiberhusk
4 msk sesamfrön (drygt 0,5 dl)
Gör så här
Blanda ut jästen i ljummet vatten, salt och farin. Tillsätt olivoljan. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt till degspadet under bearbetning. 10 dl av mjölblandningen är lagom. Fortsätt bearbeta i minst 5 minuter. Låt jäsa i 30 min. Dela upp i ca 24 delar och forma till bollar, platta ut på plåten. Pensla med vatten eller uppvispat ägg. Sprinkla med sesamfrön, det går också bra att använda solrosfrön, vallmofrön och/eller flingsalt. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda i 150° i ca 35 min. Obs. Jag har en gasugn som bara har undervärme så det kan tänkas att du får lite andra tider i en elektrisk ugn, men degen behöver låg värme och längre tid än vanligt bröd. Och ja, till skillnad från vanliga bullar så är de godast när de svalnat ordentligt! De går jättebra att frysa, så jag brukar göra dubbel sats!
8 dl vatten
1 pkt jäst
3 msk olivolja
1 msk salt
4 tsk farin (drygt 1 msk)
10 dl mandelmjöl
2 dl vetegluten
1 dl pofiber
1 dl fiberhusk
4 msk sesamfrön (drygt 0,5 dl)
Gör så här
Blanda ut jästen i ljummet vatten, salt och farin. Tillsätt olivoljan. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt till degspadet under bearbetning. 10 dl av mjölblandningen är lagom. Fortsätt bearbeta i minst 5 minuter. Låt jäsa i 30 min. Dela upp i ca 24 delar och forma till bollar, platta ut på plåten. Pensla med vatten eller uppvispat ägg. Sprinkla med sesamfrön, det går också bra att använda solrosfrön, vallmofrön och/eller flingsalt. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda i 150° i ca 35 min. Obs. Jag har en gasugn som bara har undervärme så det kan tänkas att du får lite andra tider i en elektrisk ugn, men degen behöver låg värme och längre tid än vanligt bröd. Och ja, till skillnad från vanliga bullar så är de godast när de svalnat ordentligt! De går jättebra att frysa, så jag brukar göra dubbel sats!
lördag 15 september 2012
Perfekt hälsa på LCHF!
Äntligen en helg när inget är planerat! Inget långpass, inga
resor, inga måsten bara, vad vi vill! Det är jätteskönt! Nästa vecka är jag i
Holland på avdelningsmöte, ska bli trevligt att träffa alla och bli uppdaterad,
men hur det är, så är det många dagar att vara borta och då är det skönt med en
slappo-helg innan! Var hos läkaren igår på
uppföljningen av min hälsokontroll den 30:e augusti. Tog EKG och diskuterade
resultaten på blovproverna. Allt är perfekt!
De har testat blodvärden; antal
röda blodkroppar, antal vita blodkroppar, koagulering, och blodplasma. De har
också testat kolesterol, både LDL och HDL ligger inom referensvärdena och kvoten
med. Lever-, njur- och sköldkörtelvärden testades också och är bra. I övrigt
testade de lungkapacitet och syresättningen i blodet – vilka båda var betydligt
bättre än referensvärdet!
Så på det hela taget – hälsan själv!
Känns ju bra! :)
fredag 14 september 2012
Köttfärsbiffar - LCHF
Köttfärsbiffar - LCHF
Ingredienser
1200 g blandfärs
1 gul lök
1 dl tomatpuré
3 st ägg
2 msk grillkrydda
1 msk oregano
4 msk smör till stekning
Gör så här
Riv löken och pressa vitlöken. Vispa upp äggen. Blanda allt i en stor bunke. Forma till knappt knytnävestora bollar. LCHF biffar håller inte ihop lika bra som de som innehåller potatis eller skorpmjöl, så jag plattar ut dem när jag lägger dem i stekpannan. Stek på medelvarm platta i ca 7 min per sida. Jag fryser in dessa och har med till min jobblunch!
onsdag 12 september 2012
Ugnsomelett LCHF (12-15 portioner)
Den 20:e augusti lovade jag att dela med mig av lite lunchrecept så jag börjar så smått nu!
Ugnsomelett LCHF
Ingredienser
10 ägg
8 dl vispgrädde
200 g ost
1 tsk salt
1 msk smör
Gör så här
Smält smöret i din långpanna. Pensla/stryk ut smöret i långpannan. Hyvla osten. Vispa ägg, vispgrädde och salt. Häll äggsmeten i långpannan. Sprid ut den hyvlade osten över äggsmeten. Grädda i 200° i ca 20 minuter. Sen är det klart! Passar att serveras som den är eller med valfri stuvning! Jag brukar dela den och frysa. Omelett är som det mesta godare färsk, men den här går bra att frysa, den blir lite vattnig, men den är forfarande riktigt god!
måndag 10 september 2012
Underhållsarbete
Förra veckan och helgen har jag jobbat med lite underhåll av bloggen – gjort så att recepten får bättre sökbarhet och så har jag lagt till etiketter på inläggen så att de ska bli lite lättare att hitta bland – du hittar etiketterna i raden till höger, under texten om mig! :)
söndag 9 september 2012
Lövbiff med västerbottensost
Lövbiff med västerbottensost
Ingredienser
500 g lövbiff
200 g västerbottensost
Smör att steka i
Salt och peppar
Gör så här
Riv osten grovt. Torka av lövbiffen med lite hushållspapper. Lägg en sträng med ost 3-4 cm från den ena kortsidan och rulla ihop, fäst med en tandpetare. Upprepa tills alla lövbiffarna är använda. Stek ett par minuter på hög värme. Snurra runt rullarna så att de får stekyta runt om. Ta ut tandpetarna före servering! Den här gången serverade jag med spenatstuvning och rostade pinjenötter.
torsdag 6 september 2012
LCHF Pannacotta (4 portioner)
LCHF Pannacotta
Ingredienser
4 dl vispgrädde
1 msk sukrin melis
1 msk vit sirap
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
1 dl smetana
Gör så här
Låt gelatinpulvret svälla i vattnet. Sjud grädde, sukrin, sirap och vaniljpulver i 5 min under omrörning. Ta av från värmen och tillsätt smetana, rör ut ordentligt innan du tillsätter gelatinet – se till att det smälter ordentligt. Låt stå kallt i 4-5 timmar före servering. Servera med lite bär. Just nu avnjuter vi pannacottan med ljuvliga björnbär från mina föräldrars trädgård! :)
måndag 3 september 2012
Garlic & Pepper LCHF (4 portioner)
Efter 4 Thailandsresor så har vi fått en del matfavoriter från det landet. Det här är vår favorit! I Thailand serveras givetvis Garlic & Pepper med ris, jag föredrar böngroddar eller strimlad vitkål, helst färsk!
Garlic & Pepper LCHF
Ingredienser
500 g nötfärs
ca 1 dl rapsolja
8 st vitlök solo
2 msk fisksås
1 krm råsocker
Peppar
Gör så här
Skala vitlöken och dela dem i 4 delar, krossa sedan delarna med bredsidan av en stor köttkniv. De kan behöva hackas ner lite till, men det ska vara rejäla bitar.
Hetta upp hälften av oljan på max värme. Det ska bli riktigt varmt – droppa i lite vatten, när allt vatten fräst bort så är det dags att lägga i vitlöken! Rör KONSTANT, vitlöken ska bli gyllenbrun och knaprig, men absolut inte bränd och den bränner fort om man slutar att röra. När vitlöken fått en fin färg och är krispig så häller du av dem i en skål, men behåll så mycket av oljan som möjligt.
Tillsätt resen av oljan, när den är riktigt varm så tillsätts köttet som steks på mycket hög värme, under omrörning, tills det är genomstekt – ett par minuter brukar räcka. Tillsätt vitlöken igen, strö över socker och peppar, avsluta med fisksåsen och rör om ordentligt. Nu är det färdigt att serveras!
söndag 2 september 2012
Äntligen över 21 km!
Det har tagit drygt ett år för vader och knän att anpassa sig till det nya steg jag fått med barfotaskorna! Men äntligen är jag uppe över 21 km på långpassen igen! Känns otroligt skönt. Särskilt som det bara är 3 veckor kvar till halvmaran i Falsterbo!