lördag 23 februari 2013

Lammstek (6 portioner)


Det här var en inte alltför ovanlig söndagsmiddag när jag växte upp. Oftast åt vi ungsbakad sik, som jag kanske borde tipsa om någon gång, men vid speciella tillfällen och när siken började ta slut så blev det lamm i olika former.


För dig som funderar på en mysig söndagsmiddag eller bara vill ha praktisk och god middagsmat så är detta perfekt. Marinaden kan göras redan kvällen innan och du kan rensa och skiva kålroten dagen innan, då lägger du den i vatten under natten och låt den rinna av ordentligt innan du använder den. Grädda gratängen innan du sätter in köttet, sedan värmer du upp den under de 20 minuterna som köttet vilar före servering.

Lammstek


Ingredienser
1 urbenad lammstek ca 1200 g
4 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
2 st vitlök solo
1 gul lök
Några kvistar timjan och rosmarin
0,5 pressad citron
Gör så här
Skala och skiva vitlöken tunt. Skala och klyfta gul lök. Om du använder torkad rosmarin så krossa den lite innan den används. Pressa den halva citronen. Blanda alla ingredienser till marinaden, om du ska steka lammsteken samma dag, så använd den ugnsfasta formen som du kommer att använda senare. När marinaden är blandad lägg i lammsteken. Börja med att lägga i lite av marinaden i hålet där benet har varit. Knyt sedan ihop steken med bomullssnöre, då håller den formen bättre och steks jämnare. Gnid sedan in utsidan av steken med resten av marinaden. Lägg stek och resterande marinad i en påse, dra ut luften och förslut. Lägg allt i ytterligare en påse så blir det mindre kladdigt. Låt marinera i minst ett par timmar, gärna över natten. Vänd ett par gånger så att det marineras jämt. 

Bryn lammsteken, lägg den i den ugnsfasta formen och häll över marinaden. Sätt ugnen på 170°, sätt i en stektermometer, stek i ugnen tills steken har en innertemperatur om 60-65° (då är köttet rosa och saftigt, temperaturen kommer att öka ca 5° till efter att du tagit ut den ur ugnen). Det tar 1-2 timmar, beroende på ugn och storlek på steken. Låt lammsteken vila i 20 minuter, inslagen i folie, innan du skär upp den. Skär alltid mot köttfibrerna.

Jag använder marinaden till sås. När jag tagit bort lammsteken från den ugnsfasta formen så häller jag över spad och grönsaker i en kastrull och vispar ner 1-2 dl smetana, under uppvärmning.

Här har jag serverat med sallad och krämig LCHF-gratäng!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar