Sidor

söndag 28 juli 2013

Kennerts gräddiga kyckling (4 portioner)























Det här är min svärfars signatur-rätt! Jag är inte helt säker på hur han gör sin, på något sätt är hans alltid lite godare... :)

Kennerts gräddiga kyckling




Ingredienser
4 kycklingfiléer
4 dl vispgrädde
Grillkrydda

Gör så här
Bryn kycklingfiléerna i en rejäl klick smör. Täck dem med grillkrydda (jag använder Santa Marias eftersom den inte innehåller glutamat, eller min egen grillkrydda!). Tillsätt grädden och låt småkoka under lock i ca 10 minuter. Rätten är inte känslig för att koka för länge eller värmas - så den går alldeles utmärkt att förbereda och sedan värma upp när gästerna kommer! Jag gillar att värma upp lite strimlad kål i såsen innan jag serverar!



tisdag 9 juli 2013

Sommarlov och bakning!























För mig hör sommarlov och bakning ihop! 

Släkten har ett gemensamt hus på en ö i skärgården, där spenderade vi stora delar av sommaren när jag växte upp. Regniga dagar på ön följde ett visst mönster, det var ofta fint på morgonen så vi åt frukost ute, men mot slutet av frukosten började molnen hopa sig, sen regnade det fram till eftermiddagen och framåt tre/fyra började det ljusna igen. 

Det var på dessa dagar som vi kusiner bakade frallor och kanelbullar hela dagen för att, när det slutat regna, ge oss ut och sälja våra bakverk till båtarna som kommit in i sundet för kvällen!

Vi tjänade storkovan, som vi omvandlade till glass och godis i den lilla butiken i Klintemåla (föräldrarna stod för alla kostnader...)!

På bilden är jag och min kusin Peter på väg ut för att sälja bullar. 

Härliga sommartider!

Här nedan finner du LCHF-varianterna på det vi bakade då! :)

Kanelbullar (24 stycken)






















Kanelbullar




Ingredienser
150 g osaltat smör
1 dl vispgrädde
4 dl vatten
50 g jäst
1 dl xylitol

2 knivsuddar stevia
½ tsk salt
10 dl Elins mjölblandning
2 msk sirap
2 tsk kardemumma

Fyllning
150 g osaltat smör
4 msk kokossocker
2 msk kanel

Topping
1 uppvispat, rumstempererat ägg
1 dl hackade mandlar

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten och värm till 37 grader. Tillsätt jästen, sirap, xylitol, stevia, kardemumma, salt och till sist mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 min.

Knåda degen ordentligt innan du kavlar ut den till ett tunt lager (jag delar degen i 2 delar). Den här degen är mindre elastisk än en vanlig kanelbulledeg så ta det försiktigt när du kavlar, det är ingen fördel att lägga tryck på kaveln. Bred ut 
rumstempererat smör på degen, strö sedan ut kanel och kokosnötssocker. Rulla ihop och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Placera i formar på en plåt. Låt jäsa ca 30 min. Pensla med vispat ägg och strö över lite hackade mandlar och grädda i 150 grader i mitten av ugnen i ca 25 min.

LCHF-frallor (24 stycken)





















LCHF-frallorna är en vidare utveckling av Frukostbullarna som jag lagt upp tidigare.

LCHF-frallor



Ingredienser:
8 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk salt
2 msk farinsocker

3 msk olivolja 
10 dl mjölblandning
1 dl pofiber
1 dl kokosnötsmjöl

Gör så här
Blanda ut jästen i ljummet vatten, salt och farin. Tillsätt olivoljan. Tillsätt mjölblandningen till degspadet under bearbetning. Fortsätt bearbeta i minst 5 minuter. Låt jäsa i 30 min. Blanda kokosnötsmjöl och pofiber och sprid ut det på bakbordet. Knåda in det mesta av blandningen i degen. Spara lite att rulla bullarna i precis innan du lägger dem på plåten. Dela upp i ca 24 delar och forma till bollar. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda i 150° i ca 35 min. 


Jag har en gasugn som bara har undervärme så det kan tänkas att du får lite andra tider i en elektrisk ugn, men degen behöver låg värme och längre tid än vanligt bröd. Och ja, till skillnad från vanliga bullar så är de godast när de svalnat ordentligt! De går jättebra att frysa, så jag brukar göra dubbel sats!

lördag 6 juli 2013

Fit på fett firar 1 år!







































Idag firar Fit på fett 1 år - den 6:e juli 2012 lade jag in mitt första inlägg om Formbröd

Det har varit en fantastisk resa och jag vill tacka er alla för ert intresse och engagemang! 

Jag tänkte plocka upp brödtemat i kommande inlägg, men idag är det champagne och mandelsnacks! :) 

Kryddiga mandlar



Det här är det perfekta LCHF-snackset, hemmagjorda smaksatta mandlar! De ovan är smaksatta med Santa Marias Piri Piri kryddmix och de nedan med min hemgjorda grillkrydda. Jag tror man kan använda vilken krydda man vill, men de är olika känsliga för värme så var lite försiktig! 

Vill tacka Jenny för tipset med honungen, fungerar jättebra för att hålla kvar kryddmixen på mandlarna! :)  

Kryddiga mandlar




Ingredienser

3 dl mandlar (200g)
1 msk vatten
1 msk rapsolja
1 msk krydda (0,5 msk Piri Piri kryddmix om du inte gillar superstarka snacks!)
1 droppe honung
Salt (hur mycket beror på smak och krydda)

Gör så här
Vispa ihop olja, krydda och vatten. Häll över mandlarna och blanda väl. Sprid ut på en plåt och sätt in i ugnen. Baka på 150° i ca 15 minuter, vänd efter halva tiden. Låt svalna innan du serverar. Förvara i en lufttät burk.