Sidor

fredag 25 januari 2013

Ostkex (15-18 st)





Det här är en variant på de västerbottensostkex jag gjorde på nyår, men jag ville ha lite neutralare kex som funkar till alla möjliga pålägg.


Ostkex








Ingredienser
4 dl Elins mjölblandning
100 g smör
2 dl riven mild ost
3 tsk dijongsenap
Lite salt

Gör så här
Mixa alla ingredienser, förutom saltet, tills de tar ihop i en klump. Rulla till en korv, jag använder bakplåtspapper - som det beskrivs här, och låt stelna i kylen i ca en halvtimme. Kavla ut till ca 0,5 cm tjocklek. Ta ut kexen med en lagom stor form, jag använde ett litet glas. Strö lite salt över. Grädda i 200° i ca 10 min. 

torsdag 17 januari 2013

Lyxiga räkor (4 portioner)























Det här är riktigt helgmys! Superlätt att laga, jättegott - men lite kladdigt att äta!


Lyxiga räkor


Ingredienser
1 kg räkor med skal
1 dl rapsolja
5 vitlök solo
1 tsk torkad chili
3 nypor flingsalt

Gör så här
Räkorna ska vara helt tinade och avrunna. Pressa vitlöken. Hetta upp oljan i stekpannan, stek vitlöken och chilin i ett par minuter, när det är riktigt varmt tillsätt räkorna och stek under ett par minuter. De ska bli genomvarma, men får absolut inte steka för länge, då blir de sega. Avsluta med saltet och rör om! Servera omedelbart och ladda upp med stora mängder hushållspapper eller servetter! :)

söndag 13 januari 2013

Grytstek (ca 6 portioner)





















Som ni nog redan märkt, så har arbetsbelastningen på jobbet fått gå ut över "Fit på fett" en del. Det är tråkigt, men inte så mycket att göra åt. Det kommer nog att fortsätta så under våren, men jag kommer åtminstone att lägga ut ett inlägg i veckan och jag gläds varje dag åt alla som är inne och kollar på bloggen!

Grytsek är en sådan där praktisk husmanskostaktig mat, som blir rätt mycket mat och som man sätter igång och sedan får det stå och koka i en timme eller två!


Grytstek






Ingredienser

Grytstek
1 kg fransyska eller innanlår
50 g smör
3 st vitlök solo
2 st gul lök
150 g kålrot
1 lagerblad
2 msk oxfond
1,5 dl vatten


Sås
Sky från steken
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
Oxfond


Gör så här
Grytstek: Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i en gryta. Lägg grönsakerna runt omkring. Häll över buljongen och lägg i lagerbladet. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka tills köttet har en innertemperatur på 75°. I receptet stod det ca 2 timmar, så när min splitter nya termometer visade 75° efter en timme så vågade jag inte lita alls på det. Så jag hade den på i 1,5 och så råkade det bli lite torrt...

Sås: Om skyn i grytan är mer än 2,5 dl, så koka ner den till 2,5 dl. Tillsätt grädde och crème fraîche, koka upp. Smaka av med mer oxfond om det behövs.
Servera med valfri sallad.

fredag 4 januari 2013

Nyårsmiddag








































Så här är det att äta middag hemma hos oss! Allt måste arrangeras och plåtas, men vännerna Matilda och Magdalena hade stort tålamod med mig... :)

Vi hade förberett lite olika saker så vi började med lite tilltugg och champagne. Jag bjöd på västerbottensostkex med rökt renkött och cream chese, Matilda och Magdalena hade förberett tapas med buffelmozzarella, parmaskinka och hemgjord pesto. Förrätten var Matilda och Magdalenas - det blev pilgrimsmusslor med dill. Till huvudrätt blev det stekta oxfilémedaljonger med rostade grönsaker och svampsås, gjord på svart trumpetsvamp. Sist men inte minst blev det hallonbomb till efterrätt. Alla recepten finns här nedan.

Allt blev jättegott och sällskapet var mycket trevligt! Enda problemet med tillställningen var att tiden gick så fort så vi blev helt överraskade att vi var tvungna att ge oss ut för att se fyrverkerierna vid tolvslaget! För dem av er som inte har kollat in fyrverkerierna vid Stadsteatern (i Malmö) så kan jag verkligen rekommendera det - lugnt och sansat och fantastiska fyrverkerier!

Västerbottensostkex (ca 18 stycken)




På nyårsafton började vi med småplock. Jag bjöd på rätten som visas här ovan; västerbottensostkex med rökt renkött och cream cheese. Matilda och Magdalena bjöd på nyårs tappas; buffelmozzarella, parmaskinka och hemmagjord pesto. 

Västerbottensostkex




Ingredienser
2 dl Elins mjölblandning
50 g smör
1 dl riven västerbottensost
1,5 tsk dijongsenap

Gör så här
Mixa alla ingredienser tills de tar ihop i en klump. Rulla till en korv, jag använder bakplåtspapper - som det beskrivs här, och låt stelna i kylen i ca en halvtimme. Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. Grädda i 200° i ca 10 min. På bilden ovan är de serverade med rökt renkött, lite cream cheese och lite rödlök.

Nyårs-tapas



På nyårsafton började vi med småplock. Matilda och Magdalena bjöd på rätten som visas här ovan; buffelmozzarella, parmaskinka och hemmagjord pesto. Jag bjöd på västerbottensostkex med rökt renkött och cream cheese.


Nyårs-tapas





Ingredienser
1 paket buffelmozzarella
100 g parmaskinka
1 dl färsk basilika

1 dl olivolja
1/2 dl riven parmesan
2 msk pinjenötter
1 krm salt

Gör så här
Mixa basilika, olivolja, riven parmesan och pinjenötter. Smaka av med salt. Lägg upp pesto i en skål och mozzarella och parmaskinka på en tallrik.

Pigrimsmusslor med dill (4 portioner)




Matilda och Magdalena bjöd på pilgrimsmusslor till förrätt! Supersmaskiga!

Pilgrimsmusslor med dill


Ingredienser
400 g pilgrimsmusslor
0,5 dl rapsolja
2 dl klippt dill

Gör så här
Klipp dillen och blanda med oljan, kan med fördel göras några timmar innan det serveras så att dillsmaken sprider sig. Stek pilgrimsmusslorna i rapsolja, på mycket hög värme i ca 1-1,5 minut per sida. Salta med lite flingsalt. Här serveras de med lite blandad sallad.

Stekta oxfilémedaljonger (4 portioner)





Stekta oxfilémedaljonger



Ingredienser
400-600 g oxfilé
Flingsalt och peppar

Gör så här
Skär i ca 2 cm tjocka skivor. Torka av med lite hushållspapper. Kött ska vara rumstempererat eller nästan rumstempererat när det steks annars kan temperaturen i stekpannan sänkas för mycket och köttet blir kokt istället för stekt - detsamma gäller om du fyller stekpannan allt för mycket. Stek oxfilén på mycket hög värme i 2-2,5 minut per sida om du vill ha den medium rare. Om du vill ha den mer välstekt, sänk värmen något och stek i 3-3,5 minut per sida. Salta och peppra alltid på stekytan. Till nyår serverade jag oxfilén med rostade grönsaker, sallad och svart trumpetsvampsås!




Rostade grönsaker (4 portioner)
























Rostade grönsaker ska givetvis serveras tillsammans med något annat, så blir energiprocenten (antalet grisar) bättre, men för dig som är mycket orolig för kolhydrater så kan man byta ut kålrot och pumpa mot t.ex. blomkål och squash. Jag serverade dessa grönsaker med stekt oxfilé  och svampsås gjord på svart trumpetsvamp.

Rostade grönsaker




Ingredienser
0,5 röd paprika
0,5 orange paprika
0,5 gul paprika
3 st scharlottenlök
1 st rödlök
200 g pumpa
200 g kålrot
1 dl olivolja
Flingsalt

Gör så här
Skölj och rensa alla grönsaker, skär i rätt stora bitar. Lägg skurna grönsaker i en skål och häll i olivoljan, blanda väl. Rosta i ugnen på 200° i ca 20 minuter, rör runt efter halva tiden. Strö över några nypor salt, rör och servera!


Svart trumpetsvampsås (4 portioner)





















Svart trumpetsvamp är kanske inte alltid så lätt att hitta vare sig färsk eller torkad. Jag får mina av mina föräldrar, som plockar mycket svamp. Den går givetvis att byta ut mot annan svamp, men svart trumpetsvamp har en ganska stark smak, om man jämför med t.ex. trattkantarell. Så, om du väljer en annan svamp försök hitta en med mycket smak och ta lite mer, annars kommer såsen bara att smaka kalvfond! Såsen passar bra till allt stekt kött.

Svart trumpetsvampsås




 

Ingredienser
1-2 nävar torkad svart trumpetsvamp
20 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kalvfond

Gör så här
Smula svampen något och lägg i en skål, häll över lite kokhett vatten och låt svälla ett par minuter. Låt svampen rinna av. Stek svampen i smöret ett par minuter och tillsätt sedan resterande ingredienser. Låt koka upp och smaka av med mer fond om det behövs.


Hallonbomb (6 portioner)
























Mina formar var lite för stora så det blev bara fyra stycken, det var alldeles för mycket, sex stycken är mer lagom. Jag gjorde också lite extra mousse för att säkert kunna fylla formarna, därför är måtten lite udda.


Hallonbomb


Ingredienser
Chokladbotten:
100 g mörk choklad
100 g smör
1 msk sukrin
Några korn stevia
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk kokosnötsmjöl

Hallonmousse:
7,5 dl hallon
1,5 msk sukrin
1 tsk vaniljpulver
3,75 dl vispgrädde
0,75 tsk gelatinpulver
1 msk vatten

Gör så här
Chokladbotten: Smält smör och choklad på låg värme. Vispa ägg, sukrin, stevia och vanilj pösigt. Vänd ner chokladen i det vispade ägget då det svalnat. Blanda till sist ner kokosnötsmjölet. Häll upp i små pajformar eller cup cakes-formar (om du kan placera dem i en cup cake-plåt, pappersformarna ensamma är förmodligen för veka). Grädda i 200° i ca 10 min. Kakan ska dallra när du tar ut den. Låt svalna och stelna helt innan du gör moussen. Kakan ska vara kylskåpskall och fast när du lossar den från formen för att sedan placera den på moussen.

Hallonmousse: Blötlägg gelatinet. Koka hallonen till en tjock jämn röra. Passera genom en fin sil, så att du får bort alla kärnor. Häll de passerade hallonen i en gryta, tillsätt sukrin och vaniljpulver och låt koka upp. Ta av hallonen från spisen och låt gelatinet smälta i de varma hallonen under omkörning. Låt hallonen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden (grädden tjocknar något mera medan du vänder ner hallonröran, så den ska inte vara alltför hårt vispad) och vänd sedan ner den svala hallonröran så att det blandas väl och moussen får en fin, jämn färg. Häll upp i formar som fylls till brädden. Tryck dit chokladbotten. Ställ i kylskåp i minst 5 timmar, de kan med fördel stå över natten i kylskåpet. Lossa bakelserna genom att försiktigt doppa formen i kokhett vatten, jag använde en keramikform och då var ca 10 sekunder lagom. Vrid sedan försiktigt loss moussen ur formen. Dekorera med lite chokladsås och/eller hallon!