söndag 12 juli 2015

Smörstekt fänkål (4 portioner)


De här små godingarna passar som tillbehör till det mesta, eller som tilltugg (om än ett lite kladdigt...)!

Smörstekt fänkålIngredienser
4 små fänkålsknölar
50 g smör

4 msk olivolja
1 msk sukrin golden
1 vitlöksklyfta
50 g dill


Gör så här
Ta bort de dillaktiga bladen. Skär sedan bort en del av stjälken och lossa eventuella grova eller bruna yttre lager, men se till att stjälken fortfarande håller ihop. Skär varje fänkål på längden i 1,5 cm tjocka skivor.

Smält hälften av smöret med hälften av oljan i en stor stekpanna på hög värme. När smöret börjar skumma, lägg i ett lager skivad fänkål. Fyll inte pannan för mycket, vänd när ena sidan har blivit ljust gyllene, efter ungefär 2 minuter och låt steka ytterligare 1-2 minuter. Gör likadant med resten av fänkålen och använd resten av oljan och smöret. När all fänkål är klar och du plockat ur fänkålen, häll sötning och generöst med salt och peppar i pannan. Fräs i 30 sekunder, lägg tillbaka alla fänkålsskivorna och karamellisera dem försiktigt. De ska inte mjukna för mycket, så låt dem bara täckas av den smälta sötningen. Ta fänkålen ur pannan och låt svalna på ett fat.

Pressa vitlöken och hacka dillen, blanda ihop. Vänd sedan fänkålen i skålen med vitlöken och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera rumstempererat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar