Vad det gäller chilin så får man använda sitt förstånd och anpassa styrkan efter sin smak. Jag använde medelstarka, 4/10 stod det på styrkan och tyckte att det blev bra. Jag smakar alltid på chilin innan jag använder den så att det inte blir några elaka överraskningar när maten serveras!
Spätta med chili och smör
Ingredienser 800 g spättafiléer 100 g osaltat smör 6 st chilifrukter 1 vitlök solo 1 st lime 2 stjälkar bladselleri 4 msk fiskfond Gör så här Tina filéerna om de är frysta. Rulla ihop dem och lägg i en ugnsfast form. Ta ut smöret så att det blir rumstempererat. Skölj och hacka chili och selleri fint. Pressa vitlöken och limen. Blanda samtliga ingredienser (utom fisken) i en skål. Det gör inget om limen och fiskfonden inte riktigt blandar sig med smöret, men blanda ut allt så mycket som möjligt. Sprid sedan ut smörblandningen över de ihoprullade filéerna. Tillaga i 225 grader, i mitten av ugnen, 20 minuter.
Det här är en variant på en kaka som mamma alltid gjorde när jag var liten, ni vet när andras mammor gjorde kärleksmums till utflykten gjorde mamma bärrutor - de var alltid mycket uppskattade! Och eftersom mamma bjöd på årets allra första björnbär i veckan så tänkte jag att det var dags för denna goding! :)
Gör så här Smält smöret. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver pösigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i de uppvispade äggen. Tillsätt smält smör och vispgrädde. Häll i en smörad och bröad form (använd mandelmjöl eller kokosnötsmjöl), toppa med bären. Grädda i 170 grader i 25-30 minuter.
Conny och jag avnjöt årets första kräftor på balkongen häromdagen, det är alltid lika smaskigt! Vi hade proteinbröd från Va´ gott, västerbottensostpaj, ostchips, mild sås, bright brew och vodka till. Solen sken och det var supermysigt! Måste bara säga att jag älskar doften av dill! :)
Ostchips är riktigt bra när man bestämt sig för att prova LCHF eller strama till sin LCHF, men vet att man kommer att behöva lite krispiga snacks ibland!
Ostchips
Ingredienser 200 g ost - typ parmesan Gör så här Riv osten grovt. Eftersom jag vill ha dem ungefär lika stora så måttar jag ut dem med en pepparkaksform, men det går bra att placera ut dem på plåten i små högar också. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter, men var uppmärksam - de bränns lätt och då blir de beska!
Jag gillar ju aubergine i alla dess former, men det här är riktigt smaskigt och smidigt eftersom det serveras kallt. Man kan servera det som förrätt eller som tillbehör till grillat eller stekt lamm. Är det inte vinbärssäsong så kan man kanske hacka lite paprika, blir ju inte lika syrlig, men snyggt!
Rostad aubergine med yoghurtsås
Ingredienser 2 stora auberginer 1 dl olivolja 1 tsk citrontimjanblad, plus några kvistar till garnering 1 dl röda vinbär 1 tsk persilade (kryddmix som brukar finnas på ICA) Flingsalt och svartpeppar 1,5 dl mjölk 2 tsk citronsaft 1 dl rysk yoghurt 1 msk olivolja 1 liten vitlöksklyfta Salt Gör så här Rensa vinbären och sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna på mitten och skär rakt igenom den gröna stjälken, behåll den (för att det blir så snyggt - ät den inte). Skär ett rombmönster på alla halvor, utan att skära igenom skalet. Lägg auberginehalvorna med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olivoljan - fortsätt pensla tills all olja har sugits upp. Strö över citrontimjanblad och lite salt och peppar. Rosta i ugnen i 35-40 minuter, tills aubergineköttet är mjukt och vackert brunt. Ta ut och låt svalna helt. Häll upp mjölken i en skål och tillsätt citronen och vänta några minuter, medan det tjocknar. Vispa ihop citronmjölken, yoghurten, olja (1 msk) och pressad vitlök, smaka av med salt. Låt såsen stå kallt fram till servering, då häller du sås över auberginehalvorna. Toppa med persilade och vinbär, garnera med citrontimjan och ringla över lite olivolja.