Sidor

söndag 24 februari 2013

Varm choklad (4 portioner)






















Igår var jag och Conny ute på stan en sväng, vi behövde göra lite inköp, men huvudmålet med vår promenad var att kolla in min systers konstverk som sitter på parkeringshuset på Djäknegatan. Det kommer att komma upp ett till på gågatan snart.

När vi kom hem var vi frusna in till benet, så vad passar bättre än en kopp varm choklad?! Koppen är ett arv från min farmors sida - det är en riktig gammaldags chokladkopp.

Grisarna är bara för den varma chokladen, utan gräddklicken. Jag använde Marabou Premium 70%, vill du ha mindre mängd kolhydrater får du ta en mörkare choklad!

Varm choklad




Ingredienser
4 dl vispgrädde
4 dl vatten
80 g mörk choklad
2 krm vaniljpulver

Gör så här
Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och värm under omrörning. Häll upp och servera med en rejäl klick vispad grädde!

lördag 23 februari 2013

Lammstek (6 portioner)






















Det här var en inte alltför ovanlig söndagsmiddag när jag växte upp. Oftast åt vi ungsbakad sik, som jag kanske borde tipsa om någon gång, men vid speciella tillfällen och när siken började ta slut så blev det lamm i olika former.


För dig som funderar på en mysig söndagsmiddag eller bara vill ha praktisk och god middagsmat så är detta perfekt. Marinaden kan göras redan kvällen innan och du kan rensa och skiva kålroten dagen innan, då lägger du den i vatten under natten och låt den rinna av ordentligt innan du använder den. Grädda gratängen innan du sätter in köttet, sedan värmer du upp den under de 20 minuterna som köttet vilar före servering.

Lammstek


Ingredienser
1 urbenad lammstek ca 1200 g
4 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
2 st vitlök solo
1 gul lök
Några kvistar timjan och rosmarin
0,5 pressad citron
























Gör så här
Skala och skiva vitlöken tunt. Skala och klyfta gul lök. Om du använder torkad rosmarin så krossa den lite innan den används. Pressa den halva citronen. Blanda alla ingredienser till marinaden, om du ska steka lammsteken samma dag, så använd den ugnsfasta formen som du kommer att använda senare. När marinaden är blandad lägg i lammsteken. Börja med att lägga i lite av marinaden i hålet där benet har varit. Knyt sedan ihop steken med bomullssnöre, då håller den formen bättre och steks jämnare. Gnid sedan in utsidan av steken med resten av marinaden. Lägg stek och resterande marinad i en påse, dra ut luften och förslut. Lägg allt i ytterligare en påse så blir det mindre kladdigt. Låt marinera i minst ett par timmar, gärna över natten. Vänd ett par gånger så att det marineras jämt. 

Bryn lammsteken, lägg den i den ugnsfasta formen och häll över marinaden. Sätt ugnen på 170°, sätt i en stektermometer, stek i ugnen tills steken har en innertemperatur om 60-65° (då är köttet rosa och saftigt, temperaturen kommer att öka ca 5° till efter att du tagit ut den ur ugnen). Det tar 1-2 timmar, beroende på ugn och storlek på steken. Låt lammsteken vila i 20 minuter, inslagen i folie, innan du skär upp den. Skär alltid mot köttfibrerna.

Jag använder marinaden till sås. När jag tagit bort lammsteken från den ugnsfasta formen så häller jag över spad och grönsaker i en kastrull och vispar ner 1-2 dl smetana, under uppvärmning.

Här har jag serverat med sallad och krämig LCHF-gratäng!

onsdag 20 februari 2013

Krämig LCHF-gratäng (6 portioner)

 


Krämig LCHF-gratäng




Ingredienser
400 g kålrot
100 g lök
30 g vitlök
1 dl vispgrädde
2 dl smetana
100 g ost
Salt och peppar

Gör så här
Rensa och skär alla grönsaker tunt. Blanda smetanan och grädden i en skål. Lägg allt, utom osten, i en ugnsfast form och blanda ordentligt, platta till och lägg osten ovanpå. Grädda i 200° i ca 50 minuter tills kålroten är mjuk och gratängen har fått fin färg och är krämig.

tisdag 12 februari 2013

Semlor (4 eller 8 stycken)




















Jaha, det blev ett semle-recept till slut ändå! Kanske lite i senaste laget, eller vad säger ni? Insåg att jag inte skulle hinna hitta på något nytt och fräscht och då tänkte jag att jag väntar till nästa år, men sen fick jag frågan från min svägerska och började leta och blev inspirerad så jag svängde ihop några efter jobbet - det är ju trots all fettisdag!

De blir väldigt stora och matiga, så om jag gjorde om dem skulle jag nog göra 8 stycken istället för fyra. Ursprungligen kommer det här receptet från Mariann Anderssons kokbok Baka med LCHF, men i vanlig ordning så har jag minskat stevian.

Semlor



Ingredienser
50 g osaltat smör
4 ägg
4 msk sukrin melis

1 knivsudd stevia
1 dl vispgrädde
1/2 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma

Gör så här
Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt. Tillsätt grädden och smöret i äggsmeten. Blanda kokosnötsmjöl och fiberhusk med bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Låt svälla något. Rulla 4 fina runda bullar. Grädda i 175° cirka 25 minuter. Låt svalna helt, innan du lägger på mandelmassa och vispa grädde.


fredag 8 februari 2013

LCHF Västerbottensostpaj (6-8 portioner)



























Fick en förfrågan om detta recept för evigheter sedan, ledsen Lena, att det tagit så lång tid för mig att få ut detta! Har helt enkelt inte haft tillfälle att laga den innan. Men svärföräldrarna och svägerskan och svågern verkade gilla resultatet. Den här pajen är både LCHF och glutenfri! :)

LCHF Västerbottensostpaj





Ingredienser

Pajbotten
125 g smör
2 st ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl fiberhusk

Fyllning
3 st ägg
300 g riven västerbottensost
3 dl vispgrädde

Gör så här
Pajbotten: Smält smöret. Vispa äggen pösigt. Häll det smälta smöret i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna, häll ner blandningen i smeten och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i en pajform eller springform.

Fyllningen: Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 40 minuter i nedre delen av ugnen. I det ursprungliga receptet står det 25-30 minuter, men det har aldrig räckt för mig. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg. Servera pajen ljummen. Jag serverade med kallrökt lax och lite sallad.

söndag 3 februari 2013

LCHF Digestive (12 st)






Vad passar bättre en kall söndageftermiddag än te och digestive-kex?!


LCHF Digestive







Ingredienser
1 dl havregryn
2 tsk sukrin
0,5 tsk bikarbonat
75 g smör
1 st lime
1 krm salt
ev 1 msk vatten

Gör så här
Kör havregrynen i matberedaren tills de är krossade. Tillsätt allt torrt och pressa över citronen. Lägg i smöret i klickar, kör tills det blir en deg.

Kavla ut tunt, ca 3 mm och ta ut runda kakor, nagga med en gaffel och grädda i 175 grader ca 15 min.



lördag 2 februari 2013

Garlic & pepper pilgrimsmusslor (2 portioner)


Som ni kanske vet är vi sjukt förtjusta i vitlök och garlic & pepper är en storfavorit i olika versioner. Här kommer den senaste med pilgrimsmusslor. Det är perfekt helgmat, supersmaskigt och lyxigt, men riktigt enkelt och snabbt att göra!

Garlic & pepper pilgrimsmusslor






Ingredienser
400 g pilgrimsmusslor
4 st vitlök solo
1 msk fish sauce
peppar

Gör så här
Rensa vitlöken och krossa den med knivens bredsida. Hacka lite till om det behövs. Hetta upp oljan i stekpannan så att det blir riktigt varmt, tillsätt vitlöken och stek under konstant omröring. När vitlöken är rostad och gyllenbrun, ta bort den från stekpannan, men behåll så mycket av oljan som möjligt i stekpannan. Stek pilgrimsmusslorna i vitlöksoljan på mycket hög värme i 1,5 minut per sida. Krydda med fish sauce och peppar. Lägg på vitlöken innan du serverar.

Här har jag serverat med en sallad gjord på körsbärstomater, gurka och purjolök.