söndag 29 mars 2015

Figolli maltesisk påskkaka (ca 24 st)


Min brorsdotter Saskia deklarerade för ett tag sedan att hon gärna ville vara med och göra ett inlägg till bloggen - så vi bestämde att ett påskinlägg skulle passa. Hon fick välja om hon ville göra godis, kaka eller mat. Hon valde kaka vilket passade bra eftersom jag gjort både påskgodis och -mat tidigare. 


Det blev en superfin, men lite stressig eftermiddag. Resultatet blev riktigt goda kakor och snygga med! Vill man hålla nere kolhydraterna ytterligare kan man givetvis byta ut steviasockret mot sukrin eller sukralos. Vi gjorde också en fyllning med rostat hasselnötsmjöl, lite choklad och smör, det blev också bra. Det var första gången som jag bakade med sojamjöl, det var intressant, blev mycket frasigare än lchf-smördeg brukar bli!

Påskmat
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/agg-med-rom-och-rakor-4-stycken.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/lax-och-vasterbottensrullar-ca-6-stycken.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/rokt-kalkon-med-mynta-pa-frokex-6.html

Påskgodis
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/paskagg-70-stycken-sma.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/kolakluttar-50-stycken-sma.html
http://fitpafett.blogspot.se/2013/03/mandelmassekycklingar-ca-20-st.html


FigolliIngredienser 
Deg
270 g havremjöl
270 g mandelmjöl
270 g sojamjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl steviaströ
21 droppar sukralos
360 g smör
4 ägg
Rivet skal från 1 citron
1 krm vanilj
En nypa salt

Fyllning
170g mandelmjöl
1 dl sukrin melis
10 droppar sukralos
Rivet skal från 2 apelsiner
Saft från 1 apelsin
1 knivsudd vanilj
1 ägg

Mörk och vit choklad till dekoration

Gör så här
Deg: Blanda alla mjölsorterna med bakpulvret. Vispa ägg, sötning och vanilj pösigt. Tillsätt citronskalet. Smält smöret och vispa ner det i det vispade ägget. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. 
Fyllning: Lägg alla ingredienser i en skål och blanda till en jämn smet.Dela degen i lagom bitar och kavla mellan 2 bakplåtspapper tills de är 3-4 mm tjocka. Ta ut önskade former, vi använde pepparkaksformar, det behövs två delar per kaka. Lägg den första på en plåt med bakplåtspapper, bred på fyllningen och lägg den andra ovanpå. Knip ihop kanterna. Baka dem i ugnen på 170 grader i 20 min. Dekorera med smält choklad, jag tycker det är enklare medan de är varma och jag föredrar att göra det på galler så att överskottschokladen rinner av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar