lördag 28 december 2013

Långresa!
Nu är vi tillbaka från vår senaste långresa! Sri Lanka och Bangkok i dryga tre veckor blev det. 
Det har varit helt fantastiskt: sol, bad, fantastiska stränder, vänliga människor och exotisk mat! Sri Lanka är ett land som är känt för sitt te (Ceylon), batik, sköldpaddor och sin fantastiska natur. Men de gör också traditionella masker och lagar fantastiska skaldjursrätter.

Sri Lanka hade turism på 70-talet, men ett utdraget inbördeskrig med de Tamilska Tigrarna satte stopp för turismen och den har bara precis börjat blomma upp nu 3 år efter det slutgiltiga fredsfördraget. 

Jag tror att 90% av turisterna var ryssar, men en annan sorts ryssar än de nyrika vräkiga som man stöter på i Thailand. Dessa var mer varierade och nyanserade - men inte särskilt omtyckta av lokalbefolkningen. Jag tror att det till stor del berodde på språkförbistringen (ryssarna pratar sällan engelska). Men också att ryssarna föredrar all-inclusive/helpension, hotellen ägs ofta av utländska intressen, så då går pengarna direkt ut ur landet igen...

Lankeserna är ett stolt folk som gärna pratar om sitt land, kultur och historia. De pratar ofta rätt så bra engelska så det är lätt att få en bra förståelse. 


Om du har varit i Thailand ett par gånger och vill ha en liknande, men annorlunda upplevelse så kan jag verkligen rekommendera Sri Lanka. Maten är dock enklare på Sri Lanka och man bör gilla fisk och skaldjur om man ska vara där ett par veckor!Får erkänna att jag inte är så strikt LCHF:are på våra långresor. Jag tycker att matupplevelsen är en viktig del i en utlandsresa och ofta är det svårt att kommunicera vad man vill och inte vill ha i sin mat.

Vi avslutade med några dagar i Bangkok, vår favorit bland storstäder. Det blev mest shopping, alla julklappar behövde ju inhandlas. Men det blev en del restaurangbeskök och en eller två Mai Tai - när man får chansen!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar