Sidor
▼
tisdag 23 december 2014
torsdag 18 december 2014
Enkel pepperonipizza (1 portion)
Så har i jultider kan det vara knepigt att hinna med den vanliga matlagningen. Vi har börjat göra en busenkel LCHF pizza. Jag tar ett LCHF tortillabröd, tomatsås, ost och så kan man givetvis använda valfritt pålägg - här har jag gjort en amerikansk klassiker och använt pepperonikorv!
Pepperonipizza
Ingredienser
1 tortillabröd
1-2 msk tomatsås
1 dl riven ost
ca 0,5 paket pepperoni
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Lägg tortillabrödet på en plåt, täck brödet med tomatsås. Sprid ut osten och avsluta med korven. Baka i ugnen i ca 10 minuter, beroende på ugn.
onsdag 10 december 2014
Squashkaka (12 portioner)
Squashkaka är ett utmärkt, lite mindre omständligt, alternativ till ostkaka.
Squashkaka
Ingredienser
1,5 kg squash
4 ägg
1 dl xylitol (alt. sukrin)
1 knivsudd stevia
1dl mandelmjöl
3 msk kokosnötsmjöl
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl vatten
1 riven bittermandel
Gör så här
Skölj, skala och kärna ur squshen. Skär dem i mindre bitar. Lägg i kokande vatten i 10 min. Häll av vattnet, låt svalna. Mixa squashen och låt dem rinna av en stund, krama sedan ur lite försiktigt. Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och sötning tills det blir vitt och pösigt.
Vispa mjölet i mjölken. Blanda sedan ner den i äggsmeten. Riv i bittermandeln. Tillsätt sedan squashen och rör om. Häll smeten i en smord form. Grädda i nedersta delen av ugnen i 1,5 timme. Täck med bakplåtspapper. Serveras ljummen med grädde och bär.
onsdag 3 december 2014
Pappas lammgryta
Lammgryta
Ingredienser
2 kg lamm grytbitar med ben
1-2 dl olivolja
4-6 gula lökar
6 st vitlök solo
2 burkar passerade tomater
1 dl oxfond
200 g pumpa
200 g selleri
200 g tomatpuré
2 msk paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
2 tsk chili-chips
2 msk torkad mynta
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm kryddnejlika
5 dl vatten (om det behövs)
Gör så här
Rensa och klyv grönsakerna. Jag brukar dela löken och vitlöken i fjärdedelar, lite beroende på storleken. Bryn kött och grönsaker och lägg i en stor gryta. Tillsätt alla övriga ingredienser och koka på låg temperatur under lock i 3 timmar. Servera med blomkålsris.
söndag 23 november 2014
Ankbröst med rödvinssås (4 portioner)
Nu är vi inflyttade i vår nya lägenhet och jag har äntligen det stora fina kök som jag drömt om! Det känns riktigt härligt, men det var en pärs att flytta så vi är lite utmattade nu - men nöjda! :)
Så här i november, när man bor i Skåne så är det ju dags för gåsamidda'. Med en förälder från Småland och en från Norrland så har jag ingen egen tradition av gåsamidda', men hade lite funderingar på att testa ut en LCHF-variant här under hösten. Sen kom vår flytt lite i vägen så det får bli ankbröst med rödvinssås i stället får jag experimentera med gåsamidda' nästa år... :)
Ankbröst med rödvinssås
Ingredienser
2 st ankbröst
2 msk koncentrerad viltfond
4 dl vatten
3 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 st schalottenlökar, hackade
Gör så här
Stek ankbröstet enligt länken. Fräs schalottenlök och vitlök mjukt i lite smör. Slå på fond, vin, vinäger och låt reducera till hälften på låg värme, det tar ca en halvtimme. Smaka av med salt.
Servera med kokt grön sparris och kålrotsgratäng med chevre.
söndag 10 augusti 2014
Krämig laxgryta (4 portioner)
Var och hälsade på mamma på landet för ett litet tag sedan. Hon bjöd på en av sina paradrätter - krämig laxgryta! Det är en riktigt enkel och lyxig rätt! Och så är det ju så himla gott också! :)
Krämig laxgryta
Ingredienser
800 g laxfilé
3-4 msk hummerfond
2 msk vatten
2 dl creme fraiche
4 dl vispgrädde
2 tsk dijongsenap
1 knippe dill
Gör så här
Skär laxen i portionsbitar. Blanda allt utom laxen i en gryta och koka i 5 minuter. Tillsätt laxen, sjud i 5 minuter. Klipp en knippe dill över, servera med rom och sallad.
tisdag 15 juli 2014
Iste (1 liter)
Iste är verkligen en av mina favoriter. Finns det något mer läskande en varm sommardag? Så med förhoppning om kommande varma sommardagar så kommer här ett recept på hur du gör din egen. Jag har aldrig gillat de man köper, även innan jag började med LCHF så var de alldeles för söta. Och så är det så enkelt att göra sin egen, utan e-nummer och annat konstigt! Jag har använt suckralos och steviasocker i receptet, men det går bra med vilket sötningsmedel du föredrar motsvarande 0,5 dl socker.
Iste
Ingredienser5 tsk svart té (alt. 4 tepåsar)
1 citron
1 liter kokande vatten
10 droppar suckralos
1 msk steviasocker
Gör så här
Rengör citronen noggrant och skiva den. Lägg alla ingredienser i en bunke, avsluta med att hälla över det kokande vattnet. Låt kallna i rumstemperatur. Servera med mycket is och en skiva citron! Förvara i kylskåp efter att det har svalnat.
söndag 29 juni 2014
Senaste tiden
Jag skulle vilja be alla trogna läsare om ursäkt för att jag har varit frånvarande sedan slutet av mars.
Vi fick besked att pappas cancer hade spridit sig i mitten av mars. Då trodde läkarna att han skulle leva sex månader till ett år, men han dog den 11:e maj.
Vi fick besked att pappas cancer hade spridit sig i mitten av mars. Då trodde läkarna att han skulle leva sex månader till ett år, men han dog den 11:e maj.
Under sjukdomstiden och alla förberedelser för begravningen har jag inte orkat med någonting annat.
Nu tänker jag ta mig samman och planera upp resten av sommarens inlägg och hylla pappa med hans favoriter, lammgryta och lammrulle, till hösten!
Nu tänker jag ta mig samman och planera upp resten av sommarens inlägg och hylla pappa med hans favoriter, lammgryta och lammrulle, till hösten!
torsdag 27 mars 2014
Chokladmousse (8 portioner)
Igår bjöd jag på födelsedagsfika på jobbet - chokladmousse med färska bär.
Chokladmousse är helt överlägset min favorit bland efterrätter och när jag insåg att jag inte har delat med mig av mitt chokladmousse-recept så blev jag helt chockad! Den här chokladmoussen är enkel att få jämn och slät, vilket inte alltid är lätt med recept som bara använder äggulan.
Testa och njut!
Chokladmousse
Ingredienser
3 ägg
4,5 dl vispgrädde
smaksätt eventuellt med rom
Vispa grädden luftig och äggen pösiga. Smält chokladen på låg värme, vispa ner chokladen i äggsmeten. Vänd ner den vispade grädden (och smaksätt med rom). Häll upp i portionsformar och låt stå kallt. Servera med bär.
lördag 8 mars 2014
Mazariner (ca 50 stycken)
För ett par år sedan när vi städade ut efter Connys far, hittade jag en hel låda med småformar som jag inte var helt säker vad de skulle användas till. Några var uppenbarligen till för mandelmusslor andra var jag mindre säker på, tills jag började leta efter recept på mazariner...
Jag är lite tveksam att lägga ut receptet för jag vill gärna lägga ut recept som är vardagsenkla och att göra mazariner är ett pilliduttande utan dess like. Men resultatet blir ju så himla bra och så är de ju Connys absoluta favoriter! :)
Mazariner
Ingredienser
Deg
250 g osaltat smör
4 ägg
8 msk sukrin melis
3 dl kokosnötsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Fyllning
4 dl mandelmjöl
1,5 dl sukrin melis
1,5 dl xylitol
200 g smör (rumstempererat)
2 msk vatten
5 st ägg (rumstempererade)
5 st ägg (rumstempererade)
Sylt
2 dl frysta hallon
1-2 msk xylitol
2 msk vatten
Gör så här
Degen: Smält smöret. Vispa ägg och sukrin pösigt. Häll det smälta smöret i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna väl och rör ner i smeten. Tryck ut degen i mazarinformarna, det kan hjälpa att ha lite kallt vatten på fingrarna.
Fyllning: Häll mandelmjöl, sukrin melis och xylitol i mixern. Kör runt en liten stund så att det blandas väl. Tillsätt vatten och smör, kör till en slät och smidig konsistens, tillsätt äggen ett i taget. Fyll sedan formen till hälften med fyllningen. Jag häller smeten i en 3-liters påse som jag klipper ett litet hål i ena hörnan på, så blir det lättare att få ut fyllningen utan att tappa hälften utanför! :)
Grädda i ugn på 175° i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna och ta dem sedan ur formarna genom att knacka på undersidan.
Sylt: Stormkoka hallon och vatten i 15 min, skumma om det behövs. Tillsätt sötning och låt koka upp igen. Bred ut lite hallonsylt på varje mazarin. På vanliga mazariner är det ju glasyr, jag struntar i det, tycker att det blir gott ändå. Vill man kan man ju göra glasyr på sukrin melis eller som i bilden sprinkla lite över precis innan serveringen.
söndag 23 februari 2014
Kålrotsgratäng med chèvre (4 portioner)
Det här är ett perfekt tillbehör till söndagssteken! :)
Kålrotsgratäng med chevre
0,5 kg kålrot
1 st vitlök solo
1 dl smetana
1,5 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
80 g chèvre
1 tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva kålroten tunt och lägg i en bytta. Koka upp grädde, smetana, vitlök, fond och salt. Häll den varma gräddblandningen över kålroten. Tillsätt smulad chèvre. Blanda om och fördela i portionsformar. Grädda i ugn tills kålroten blivit mjuk och fått färg, ca 30-40 minuter.
tisdag 4 februari 2014
Motiomera
I min profil berättar jag om mammas motions-LP som hon hade när vi växte upp och som hon tränade till. Häromsistens när jag var hemma hos mina föräldrar så bad pappa mig att gå igenom LP-skivorna och ta hand om mina skivor - och vad hittade jag då om inte den gamla Motiomera! Jane Fonda och Susanne Lanefelt - släng er i väggen! :)
lördag 1 februari 2014
Gratinerad hummer (2-4 portioner)
Jag tänkte jag skulle lägga ut lite recept, inspirerade av vår resa till Sri Lanka. Jag börjar med gratinerad hummer eftersom olika sorters skaldjur var det vi åt mest under resan! :)
Vitlöksgratinerad hummer
Ingredienser
2 förkokta färska humrar
200 g smör
1 st citron
0.5 dl persilja, hackad
1 st vitlöksklyfta
1 msk pofiber
Gör så här
Sätt ugnen på grill, 250°. Klyv hummern på mitten, på längden, genom att trycka knivspetsen genom huvudet och jobba ned mot stjärten. Blanda rumstempererat smör, hackad persilja, riven vitlök och rivet citronskal med pofiber. Fördela smöret över hummerhalvorna. Gratinera i ugnen tills örtsmöret på hummern börjar få färg, ca 5 minuter. Se till att ha en nötknäckare tillhands vid serveringen för klorna.