Sidor

söndag 24 november 2013

Vitvinsglögg (12 portioner)







































Vitvinsglögg



Ingredienser
1 flaska torrt vitt vin

3 kanelstänger
12 kryddnejlikor
1 tsk kardemumma
1 pomeransskal
1 dl sukrin
1-1,5 dl vodka (beroende på vad du gillar)



Gör så här
Värm ingredienserna i en gryta till 80 grader. Låt dra under lock, över natten. Sila bort kryddorna och tillsätt spriten. Värm igen före servering. Häll glöggen på flaska, den håller rätt så länge, jag har testat en månad och det gick bra.

lördag 23 november 2013

Saffrans-biscotti
























Får erkänna att jag glömde räkna hur många det blev! Dumt! Men de blir ju inte mindre goda av det. :) Om du vill ha mer traditionella lussebullar, så gjorde jag det förra året!

Saffrans-biscotti




Ingredienser
100 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
0,5 dl sukrin
0,5 dl xylitol
1 knivsudd stevia
4 dl mjölblandning
2 tsk bakpulver
1 dl mandel

Gör så här
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med grovt hackad mandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Mjuk pepparkaka























Har testat mjuk pepparkaka som årets pepparkaka, gjorde ju en mer traditionell hård pepparkaka förra året, årets mjuka blev lite smulig, men mycket smaskig!


Mjuk pepparkaka


Ingredienser
100 g osaltat smör 
4 ägg 
4 dl mandelmjöl 
0,75 dl kokosnötsmjöl 
1 dl xylitol 
1 knivsudd stevia
2 tsk bakpulver 
1 dl vispgrädde 
1,5 tsk ingefära
0,5 tsk nejlika
1,5 tsk kardemumma
2 msk kanel

Gör så här
Smält smöret. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver pösigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i de uppvispade äggen. Tillsätt smält smör och vispgrädde. Häll i en smörad och bröad form (använd mandelmjöl eller kokosnötsmjöl). Grädda i 170 grader i 25-30 minuter. Låt svalna. Går utmärkt att frysa i skivor och servera med lite smör och ost! :)

söndag 3 november 2013

Äntligen!


















Idag har jag för första gången på riktigt länge haft en dag när jag inte har haft en massa saker som jag borde göra. Hur skönt som helst! 

Passade på att fixa lite bilder från en vernissage på jobbet. Jag ställde ut en bok jag har gjort om min morfar. Morfar har skrivit texten och jag har layoutat, fixat bilder och illustrerat. Jag kallar den Morfar berättar. Jag bjöd också på mandlar - både Piri Piri och grillkrydda. 








lördag 2 november 2013

Alla helgons dag






















Alla helgons dag är en av mina favoritdagar. 

Jag antar att alla familjer har sina egna traditioner. Vi bodde långt ifrån de flesta av våra släktingar när jag växte upp. Så mamma satte alltid fram bilder på de vi hade förlorat: mormor och morfar, farmor och farfar, Bitti, Richard, Björn… Hon satte bilderna på ett bord, mitt i vardagsrummet. Hon dekorerade med blommor och ett ljus. När det började skymma så tände hon ljuset och sedan var det tänt hela kvällen. 

Bordet och bilderna var ett sätt att ha en dag varje år när vi stannade upp och tänkte på nära och kära som vi förlorat.  Vi samlades och åt tillsammans och mindes. Det var ledsamt, men mysigt och viktigt.

Idag har vi ett bord med bilder, blommor och ljus – idag minns vi de som vi har förlorat.