tisdag 30 april 2013

Mandelbullar ca 60 st




















Vet inte om jag har nämnt här på bloggen att jag nästan var vegetarian under en period av livet. Nästan är givetvis konstigt, vegetarian är ju rätt så absolut! Jag levde som vegetarian, men jag åt kyckling från en ekologisk gård i närheten av mina föräldrar och fisk som de hade fiskat. Hur som helst så tänkte jag att det är dags för ett vegetariskt LCHF-tema! Här kommer det första, detta är riktigt fina bullar!


Mandelbullar





Ingredienser
200 g mandelmjöl
3 dl finriven ost (ex. cheddar eller herrgård)
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 dl vispgrädde
1 gul lök
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
1 liter buljong (till kokning)
Smör (till stekning)

Gör så här
Blanda mandel, pofiber, ost, lök, salt och peppar. Tillsätt sedan ägg och vatten och blanda väl. Forma smeten till bullar, använd ett matskedsmått så blir de jämnstora. Koka upp buljongen och koka bullarna i 8 minuter. Ta upp dem med hjäp av en hålslev. Stek i smör tills de fått en fin yta. Servera med blomkålsmos och lingon.

måndag 22 april 2013

Stekt ankbröst (4 portioner)


Anka är något som jag knappt hade ätit för ett år sedan. Det serverades inte när jag växte upp, vi åt annat som ni kanske tycker är konstigt, som hare och surströmming. De gånger jag har ätit anka så har det serverats med någon fruktig och söt sås som jag inte tyckt så mycket om, men Conny gillar anka så jag tänkte att det kan väl vara något att prova! Och jag tyckte att det blev riktigt bra, utan sås. Anka är inte riktigt så fet som gås, men fetare än kyckling, det passar ju en LCHF:are bra! :) 

Om du inte redan har ett, så skulle jag rekommendera att skaffa ett stek- eller stänkskydd, jag har ett i plast, men jag funderar på att köpa detta från Allt i Kök istället. Jag gillar deras butik, rejäla grejer i olika prisklasser, personalen är alltid trevlig och kunnig!  

Har ni förresten sett att jag äntligen lyckats få upp lite bloggar som jag följer! :) De är här till höger under bloggarkivet!


Stekt ankbröst








Ingredienser
700-800 g ankbröst med skinn
Salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Låt filéerna bli rumstempererade och torka av dem innan du lägger dem med skinnsidan ner i en varm, men torr stekpanna. Stek 4 minuter på skinnsidan och 2 minuter på den andra sidan. Salta och peppra. Lägg filéerna i en ugnsfast form och stek i ugnen i ca 20 minuter, använd stektermometer för att avgöra när innertemperaturen når 65°, då är ankköttet rosa och mört. Låt filéerna vila 10-15 minuter i folie, sedan steker du upp skinnsidan lite precis innan servering så att de är krispiga och fina. Skiva. Jag severade med en sallad och lite dressing gjord på pressad lime, olivolja och salt.

söndag 14 april 2013

Födelsedagssnittar (8 portioner)






















Jag fyllde år i påskveckan. Hade härliga vänner och släktingar på besök. Idag lägger jag upp maten jag bjöd på. Vi började med två olika snittar!

I vår familj är tunnbröd detsamma som Genebröd. Genebageriet, som under sin glansperiod var Europas största tunnbrödsbageri, ligger i den byn som min mormor och morfar bodde i. Fram tills det köptes upp av Polarbröd så var det väldigt svårt att hitta genebröd i skåne, så varje gång vi var uppe och hälsade på så släpade vi hem tunnbröd. Det mjuka gick väl an, men ni kan tänka er tre barn, två vuxna, resväskor, skidor och stavar till alla, julklappar och flera förpackningar hårt tunnbröd som inte skulle krossas. Mja, och så var det 12 timmars tågresa! :) Det var inte ett dugg bättre på vägen upp heller för mormor och morfar älskade spettekaka... 


Födelsedagssnittar




Kantarellsnittar
Ingredienser
150 g kantareller
1 dl vispgrädde
1 dl smetana
25 g smör
Salt och peppar
2 skivor hårt genebröd
Några lingon till dekoration

Gör så här

Rensa svampen och skiva om det behövs, men jag tycker att det är gott och fint med rätt stora bitar. Salta och peppra när svampen börjat vattna sig. Stek tills all vätska är borta, tillsätt grädde och smetana och koka på låg värme tills det mesta har kokat in. Skär varje tunnbrödsbit, med en tandad brödkniv, i 4-6 bitar beroende på hur stora snittar du vill göra. Lägg på svampstuvningen och dekorera med några lingon!

Lax- och dillsnittar

Ingredienser
0,5 dl finriven västerbottensost
1,5 dl Philadelphiaost
2 msk grovt hackad dill
1 tsk dijongsenap
6 skivor kallrökt lax
2 skivor hårt genebröd

Skär laxen i fina strimlor. Sedan blandar du alla ingredienserna. Skär varje tunnbrödsbit, med en tandad brödkniv, i 4-6 bitar beroende på hur stora snittar du vill göra. Lägg upp en rejäl klutt lax- och dillröra på varje tunnbrödsbit.

Ugnsbakad lax på saltbädd med kall senapssås (10 portioner)



Ugnsbakad lax på saltbädd med kall senapssås




Ingredienser
Lax

ca 2 kg laxfilé med skinn
ca 10 dl grovt havssalt
1 1/2 dl olja
1 1/2 dl pressad citronjuices
1 msk dijongsenap
nymalen peppar
2 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
citronklyftor att garnera med 


Kall senapssås
Ingredienser
4 dl crème fraiche eller smetana
3-4 msk dijongsenap
1 dl vispgrädde


Gör så här
Lax: Sätt ugnen på 225 grader. Täck en ugnsplåt med ett cm-tjockt lager havssalt. Lägg fiskfiléerna med skinnsidan ner på saltbädden.
Rör ihop olja, citronjuice, senap och peppar. Blanda i dill och gräslök i en liten skål. Fördela kryddblandningen över laxen. Tillaga mitt i ugnen i 25 min. 

Senapssås: Blanda crème fraiche och dijongsenap. Vispa grädden och rör ner den i blandningen.

Servera med citronklyftor, färska örter och en sallad eller som på min födelsedag med pressad kålrot!






Fransk chokladpaj (12 portioner)






















Fransk chokladpaj




Ingredienser
Pajskal
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 g osaltat smör

0,5 tsk vaniljpulver
3 msk sukrin
3 msk kakao
1 ägg

Chokladfyllning
200 g mörk choklad, 70% kakaohalt
100 g mjölkchoklad
50 g smör
2 dl vispgrädde

Gör så här
Pajskal: Mixa mandelmjöl och sesamfrön, blanda sedan ner resterande torra ingredienser och blanda väl. Tillsätt sedan ägg och rumstempererat smör, mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel. Grädda skalet i 200° i ca 15 minuter tills det fått fin färg (som jag skrivit tidigare så har jag en egensinnig gasugn så tiden kan variera om du har en annan typ av ugn!).
Chokladfyllning: Hacka chokladen grovt. Smält smöret på svag värme. Tillsätt grädde och låt koka upp. Dra kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den är helt smält. Häll smeten i pajskalet och låt den svalna. Täck med plastfolie och ställ pajen i kylen över natten. Garnera med färska bär och servera med vispad grädde!

tisdag 2 april 2013

Min duktiga syrra!

Vill ta tillfället i akt och promota min duktiga syster. Hon har för tillfället två bilder uppsatta i Malmös innerstad!

Så om ni har vägarna förbi Malmö ta en titt på Djäknegatan:

Ser ni budskapet?! :)







































Den andra har Malmö stad röstat fram och har en fantastisk placering på gågatan! 



Som sagt, om ni har vägarna förbi så kolla in dem! :)