Sidor
▼
fredag 29 mars 2013
Glad påsk!
Jag hoppas att ni alla får en fantastisk långhelg, med nära och kära! Jag och Conny ska bara softa hemma. Vi har sagt att vi ska göra en nyttig sak om dagen - idag blir det att veckohandla och kanske rensa ut lite kläder ur garderoberna. Annars har vi film, tv och god mat och lite påskgodis på agendan!
onsdag 27 mars 2013
Ägg med rom och räkor (4 stycken)
Det här är en gammal god svensk klassiker, så se det som en påminnelse om ett enkelt, men riktigt smaskigt tillskott på påsklunchen!
Ägg med rom och räkor
Ingredienser
4 ägg
Röd rom
Dill
Lite majonäs
4 frysta räkor
Gör så här
Låt räkorna tina, skala dem. Koka äggen så som du tycker om dem. Jag lägger äggen i kallt vatten och låter koka upp, sedan får de koka i 6 minuter. Skölj i rejält med kallt vatten annars släpper inte skalet ordentligt. Skala äggen och skär av toppen och botten och ställ dem på ett serveringsfat. Börja med en klick majonäs lägg, sedan på rom och räka, dekorera med lite dill!
Lax- och västerbottensrullar (ca 6 stycken)
Om du bara ska välja en rätt för påsklunchen från min blogg så rekommenderar jag denna! Riktigt gott! :) Om du kan, välj lax med lite tjockare skivor, om skivorna är alltför tunna går de lätt sönder när man gör rullarna.
Lax- och västerbottensrullar
Ingredienser
0,5 dl finriven västerbottensost
1,5 dl Philadelphiaost
2 msk grovt hackad dill
1 tsk dijongsenap
6 skivor kallrökt lax
Dill
Gör så här
Blanda samman västerbottensosten med Philadelphiaosten samt dill och senap.
Ta en bit plastfilm, tillräckligt stor så att man kan lägga tre skivor lax omlott om varandra. Bred ut oströran på laxskivorna. Rulla ihop laxen till en rulle och spänn åt med plastfilmen. Gör sedan samma sak med de tre resterande skivorna. Skär upp i små rullar och toppa rullarna med en liten dillkvist.
söndag 24 mars 2013
Mandelmassekycklingar (ca 20 st)
Mandelmassekycklingar
Ingredienser
1 sats mandelmassa
1 sats mandelmassa
Några droppar gul hushållsfärg
25 g mörk choklad
Några mandelspån
Gör så här
Tillsätt hushållsfärgen när du mixar ihop mandelmassan. Rulla tio lite större bollar och tio lite mindre, använd en gaffel för att rispa upp ytan där du tänker klämma ihop huvudet med kroppen. Droppa en droppe vatten på den rispade ytan innan du klämmer ihop bollarna lite försiktigt, så att de inte deformeras. Smält chokladen och doppa basen i choklad. Använd en tandpetare eller pensel för att göra två prickar till ögon och tryck försiktigt in två delar av ett mandelspån till en näbb. Låt stelna, sedan är de klara för servering!
Tillsätt hushållsfärgen när du mixar ihop mandelmassan. Rulla tio lite större bollar och tio lite mindre, använd en gaffel för att rispa upp ytan där du tänker klämma ihop huvudet med kroppen. Droppa en droppe vatten på den rispade ytan innan du klämmer ihop bollarna lite försiktigt, så att de inte deformeras. Smält chokladen och doppa basen i choklad. Använd en tandpetare eller pensel för att göra två prickar till ögon och tryck försiktigt in två delar av ett mandelspån till en näbb. Låt stelna, sedan är de klara för servering!
Mandeltryffelägg (ca 60 stycken)
Mandeltryffelägg
Ingredienser
Tryffel:
100 g smör
1,5 dl vispgrädde
300 g Marabou premium 70%
3 msk sukrin melis
1 krm vaniljpulver
4 msk kakao
Pulver till utsida:
2 msk sukrin melis
2 msk florsocker
1 msk kakao
60 st mandlar
Gör så här
Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Bryt sönder chokladen och blanda i. Tillsätt sötning, vanilj och kakao. Rör tills chokladen har smält. Låt vila i kylskåp över natten. Häll sukrin, florsocker och kakao i en påse. Förslut påsen med luft i, skaka tills allt har blandat sig. Forma tryffeln runt en mandel till ägg, lägg några stycken i påsen i kakao och sockerblandningen. Skaka tills de fått ett jämnt lager . Förvara svalt och torrt.
Kolakluttar (50 stycken små)
Kolakluttar
Ingredienser
1,5 dl vispgrädde
1 dl sukrin melis
0,5 dl farinsocker
50 g smör
1 krm vaniljpulver
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 30 minuter. Låt stå i kylskåpet över natten. Forma till små runda bollar. Lägg 1-2 msk siktad kakao i en påse. Lägg några kolakulor åt gången i påsen och skaka tills de fått ett jämnt lager kakao. Förvara i kylen.
tisdag 19 mars 2013
Rökt kalkon med mynta, på frökex (6 stycken)
Kombinationen rökt kalkon och mynta är kanske lite ovanlig, men det är ett riktigt fräscht och trevligt tillskott till påsklunchen!
Rökt kalkon med mynta, på frökex
Ingredienser
150 g rökt kalkonbröst
Några kvistar färsk mynta
1 ask Philadelphiaost
Gör så här
Några kvistar färsk mynta
1 ask Philadelphiaost
Gör så här
Börja med en sats frökex, jag har alltid en burk i skafferiet - är burken bara lufttät så håller de länge!
Hacka eller klipp myntan. Strimla kalkonbröstet fint och blanda sedan kött, mynta och philadelphiaost. Lägg upp en rejäl klutt på 6 bitar frökex - servera!
Hacka eller klipp myntan. Strimla kalkonbröstet fint och blanda sedan kött, mynta och philadelphiaost. Lägg upp en rejäl klutt på 6 bitar frökex - servera!
måndag 18 mars 2013
Påskägg (70 stycken små)
Det var ett litet tag sedan jag gjorde mitt senaste inlägg, jag ber om ursäkt för det! Det har varit många resor och mycket på jobbet så det har ställt till det lite... men jag har också planerat påsken på Fit på fett - vilket ni kommer att få se den här veckan! De första åren på LCHF gjorde jag påskägg med nötter och mörk choklad, men jag tycker att det blir lite tråkigt, så nu gör jag mitt eget! Jag börjar min påskkavalkad med påskägg gjorda av smaksatt mandelmassa, under veckan som kommer lägger jag upp fler godisar, men också flera godsaker till påsklunchen!
Påskägg
Ingredienser
1 sats mandelmassa
25 g vit choklad
25 g mörk choklad
10 droppar mango och lime smaksättning
Grön hushållsfärg
15 droppar jordgubbssmak
Röd hushållsfärg
Strössel
Gör så här
Dela mandelmassan i två delar, kör den ena delen i matberedaren med mangolime och den gröna hushållsfärgen tills det blandats väl. Diska ur mixern så att smaker och färger inte blandas. Mixa den andra halvan med jordgubbssmak och röd hushållsfärg.
Forma till ägg, jag tyckte det var lättare att få en fin form när äggen var små, men man kan givetvis göra dem större.
Smält chokladen i två olika grytor. Doppa botten på äggen i chokladen, hälften av äggen i den vita och hälften i den mörka. Sprinkla över lite strössel. Tips! Om du ska förvara dem några dagar före servering så skippa strösslet - det blir lite upplöst och geggigt om man inte kan hitta en sval och torr plats....
söndag 3 mars 2013
Hasselnötsbröd (12 stycken)
Hasselnötsbröd
Ingredienser
8 dl vatten
50 g jäst
3 msk rapsolja
1 dl solrosfrön
1 msk salt
5 tsk farinsocker
1 dl kokosnötsmjöl
10 dl mjölblandning
2 dl hasselnötter
Gör så här
Hacka hasselnötterna grovt. Blanda ut jästen i ljummet vatten, salt och farin. Häll degspadet i degmaskinen och tillsätt rapsoljan, kokosnötsmjölet och solrosfröna. Tillsätt mjölblandningen och bearbeta i ca 10 minuter. Låt jäsa i 30 min. Dela upp i ca 12 delar och forma till avlånga bröd, som små baguetter. Lägg på de hackade nötterna och tryck till lite. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda i 150° i ca 35 min. De går jättebra att frysa, så jag brukar göra dubbel sats!