måndag 31 december 2012

Nyårshälsning!








































Vi har i vanlig ordning börjat nyårsafton med att springa Sylvesterloppet! För mig blev det den sämsta tiden hittills, men de snabbaste två varven runt Pildammsparken i år. 

Så jag är nöjd och glad!

Bilden är från Sylvesterloppet förra året























Ikväll ska vi ha vänner på middag, det blir snittar, pilgrimsmusslor, stekt oxfilé med rostade grönsaker och choklad- och hallonbakelser. Med lite tur kommer det ut några recept i veckan som kommer! Vid tolvslaget går vi ner till Stadsteatern och tittar på fyrverkerierna.

2012 har varit ett riktigt bra år tycker jag. Spännande utmaningar på jobbet och så har jag ju startat min allra första blogg! :) Responsen för "Fit på fett!" har varit mycket större än jag vågat hoppas. Bloggen har passerat 18000 sidvyer och har gått från ett par besökare om dagen till 200-300! Det är ni som gör det möjligt! Tack!

Det ska bli spännande att se vad 2013 ska innebära! 

Ha nu en riktigt trevlig kväll och Gott nytt år på er! :)

söndag 30 december 2012

Elins LCHF-kraut (8 portioner)























Som ni kanske redan förstått så åker jag på jobbresor till Tyskland ibland. På en av dessa resor satt vi en kväll och åt grillat och med det serverades kraut. Det är kålsallad. Jag är mycket svag för all sorts kål, så jag frågade nyfiket hur den tillbereddes. De fem tyska herrarna i sällskapet stirrade oförstående på mig och sa "men Elin det är kraut?!". "Ehh, ja men hur gör man det?" undrade jag. "Men Elin DET ÄR KRAUT!". Jaha... ? 

Jag fick aldrig någon förklaring. Så det här är inte alls kraut, men ändå lite liknande och smaskigt. På sista tiden har jag börjat mikra den lite innan jag äter den och det blir krämigt och supergott!


LCHF-kraut






Ingredienser
700 g vitkål
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 msk vitvinsvinäger
2 msk salt
Svartpeppar

Gör så här
Finstrimla vitkålen, skölj och låt rinna av en stund. Lägg kålen i en stor bunke och blanda allt väl. Låt salladen stå ett par timmar innan servering.


lördag 22 december 2012

Julmusttest


Kanske lite i senaste laget... men för dig som fortfarande har julmatshandlandet kvar så har jag och Conny testat julmust. Tyvärr hittar jag ingen utan aspartam, jag förespråkar verkligen inte detta sötningsmedel, men om man vill dricka något glas på julafton så kanske det inte är något jätteproblem. Å andra sidan kan man ju argumentera att ett glas eller två av vanlig julmust också kan fungera... Jag lämnar det upp till dig att bestämma hur du vill göra! :) Det här kom vi i alla fall fram till, skalan är 1-5 (vi gick båda i den gamla skolan... :)



Egenskap Apotekarnes Nygårda ICA
SötningsmedelAspartam Aspartam & Sackarin Aspartam & Sackarin
Skum 3 2 4
Lukt 5 2 3
Smak 4 3 2
Sötma 4 3 3
Eftersmak 2 4 4
Summa18 14 16

Trots att Nygårda fick minst poäng så skulle vi nog välja den till julbordet. Apotekarnes julmust fick flest poäng, men vi gillade inte alls den kemiska eftersmaken och ICA's smakade inte julmust utan mer coca cola för oss blev det avgörande!

måndag 17 december 2012

English fudge LCHF (18 stycken)


På vårt julgodisbord brukar det traditionellt finnas rätt många olika varianter, min syster och jag brukar stå för de flesta godsakerna, men mamma gör knäck och English fudge. Detta recept har väldigt lite med mammas fudge att göra, men den smakar ganska likt! En ny julfavorit! :)

English fudge LCHF





Ingredienser
2 dl vispgrädde
40 g mörk choklad (J.D. Gross Arriba Superieur 81%)
50 g smör
1 krm vaniljpulver
2 msk sukrin
1 knivsudd stevia
50 g mandel

Gör så här
Hacka mandlarna. Smält grädde, choklad, smör, vaniljpulver, sukrin och stevia i en tjockbottnad gryta. Koka på låg värme tills chokladsmeten tjocknar, ca 20 minuter. Blanda i mandlarna och häll upp i en form ca 15x15 cm. Låt stelna och skär i bitar.

LCHF-mandelmassegodis






Mandelmassegodis





Ingredienser
2 dl mandelmjöl
1,5 dl sukrin melis
1,5-2 msk vatten
75 g mörk choklad

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser i en mixer. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills massan tar ihop till en klump som far runt i mixern. Det går bra att byta ut vattnet mot rom eller whisky om man vill ha godis med spritsmak.


lördag 15 december 2012

Gravad lax med gravlaxsås




Mycket på jobbet och en riktigt kraftig förkylning har gjort att jag inte har uppfyllt mina plikter här på bloggen. Jag hoppas att ni har överseende med det! Idag blir det i alla fall rödkål, gravad lax och gravlaxsås och i morgon blir det julgodis för hela slanten!

Det här är min mammas recept på gravad lax och hennes recept på gravlaxsås - fast lite modifierat. Det är en av mina absoluta favoriter på julbordet! Det är dessutom jätteenkelt att göra! :)


Gravad lax



Ingredienser
Per 1000 gram lax
3 msk salt
1,5 msk socker
0,5 tsk vitpeppar (jag använde svartpeppar och det fungerade lika bra!)
Ett stort knippe dill

Gör så här
Krossa peppar och blanda med salt och socker. Sprid ut blandningen över laxen och lägg dillen ovanpå. Lägg in i en påse och förslut ordentligt. Ställ in i kylskåpet med en vikt på, t.ex. en ugnsfast form. Låt stå i kylskåpet i tre dagar, vänd efter halva tiden. Sen är det klart, busenkelt!


Gravlaxsås



Ingredienser
1,5 msk Slotts senap
1,5 msk dijong senap
2 msk vinäger
1 msk sukrin
2 dl rapsolja
Salt
Dill

Gör så här

Allt ska vara rumstempererat och dillen helt torr. Klipp dillen. Blanda senap, vinäger och sukrin. Rör sedan i oljan droppvis. Smaksätt med salt och dill. Man kan tillsätta en äggula om man vill för att undvika att såsen skär sig.

Rödkål























Rödkål





Ingredienser
500 g rödkål
100 g smör
1 tsk salt
2 msk vinäger
2 dl vatten
1 lagerblad

Gör så här
Strimla kålen fint och skölj den. Blanda alla ingredienser i en stor gryta och låt småkoka tills kålen mjuknat ordentligt, ca en timme. Vakta så att vattnet inte tar slut, tillsätt mer vatten om det behövs. Serveras på julbordet till skinka och köttbullar.

torsdag 6 december 2012

Grönkål (10 portioner)





















Grönkål har alltid varit pappas favorit och tillskott på julbordet. Det är kanske inte så, konstigt hans mormor kom från Halland, där traditionen uppstått. För julgrönkålen använder man traditionellt spadet från skinkan, jag hade inget skinkspad så jag använde köttfond. Vill man ha en vegetarisk variant går det givetvis bra med grönsaksfond. Jag hade tänkt fråga pappa hur mycket skinkspad han brukar ha, men jag insåg att han alltid improviserar receptet - givetvis beror det lite på hur mycket spad man har och hur salt den är - ni får helt enkelt prova er fram! Hur som helst, har ni inte ätit grönkål till julskinkan så testa det i år. Det är hur smaskigt som helst! 


Grönkål




Ingredienser

500 g grönkål
100 g smör
2 dl grädde
1,5 dl vatten
1 dl smetana
1 msk köttfond
1 tsk salt

Gör så här
Rensa och skölj grönkålen. Strimla grovt. Stek grönkålen i smöret i en stor gryta. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka i ca 45 minuter. Tillsätt mer vätska om det behövs och var försiktig så att den inte bränns! Serveras med julskinkan!

söndag 2 december 2012

LCHF-Köttbullar (ca 90 stycken)


Det här har varit det längsta uppehållet sedan jag började med bloggen. En hel vecka mellan inläggen! Ledsen för det, men det har bara varit en sådan vecka. På jobbet landade ett nytt projekt på mitt bord - ett jättespännande och roligt projekt, men hur det är, när ett projekt ska startas upp så är det alltid lite stimmigt och rörigt och givetvis ska man leverera redan igår! Och hemma försöker vi lite desperat göra julfint - det är ju första gången flera år som vi faktiskt är hemma före jul! Så det ska bli jättemysigt att njuta av alla julförberedelser!

Conny tycker att jag ska fortsätta min julkavalkad med julgodis, vilket har varit lite av min specialitet, men jag tycker att det blir lite mycket sötsaker på en gång, så jag kommer att tipsa om lite julmat först, jag börjar med köttbullar. "Kan köttbullar vara LCHF?!" Den frågan har jag fått flera gånger. Det kan den! Traditionellt så har man använt ströbröd eller kokt potatis för att få köttbullarna att hålla ihop, men i gamla tider var det också för att dryga ut köttet. Jag använder en kombination av pofiber och fiberhusk istället. Tror att det skulle kunna vara ett tips för den som vill göra köttbullar på vegetarisk färs också!

Köttbullar




Ingredienser
500 g nötfärs
500 g fläskfärs
1 liten gullök

2 dl vispgrädde
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk

2 msk timjan
2 tsk salt
peppar

Gör så här
Riv löken fint. Blanda kött, lök, pofiber, fiberhusk, timjan, salt och peppar i en stor bunke. Tillsätt uppvispat ägg och vispgrädde och blanda ut ordentligt. Låt svälla i 10 minuter. Min mormor gjorde små köttbullar, min mamma gör små köttbullar, så... rulla till små köttbullar. Stek sedan på medelhög värme tills de är genomstekta och har fått fin färg
.