Sidor

fredag 31 augusti 2012

3000 sidklick!






















Än en gång har bloggen passerat ett tusental! Jätteroligt! Ni är verkligen för fina! :)

Nu lovar jag att jag ska sluta tjafsa om antalet besök – i alla fall tills vi når 5000, men jag är fortfarande glatt överraskad att intresset är så stort – 3000 på mindre än 2 månader känns jättebra!

Jag var på hälsokontroll igår, blev testad, stucken och mätt, de flesta av provresultaten kommer om två veckor, men hittills så är jag hälsan själv! 


Gick förbi Café Krook på vägen tillbaka till jobbet, för lite lunch. De har inte så många alternativ, förutom sallader, för en LCHF:are, men den entusiasm och engagemanget som uppstod när det gick upp för henne att jag ”inte bara inte gillade potatis – utan åt någon sorts lågkolhydratkost” var inspirerande! Juste med ett ställe där ens specialkrav möts med entusiasm och nyfikenhet! :)



onsdag 29 augusti 2012

Squash-pasta LCHF (4 portioner)



Här kommer ett recept för alla pastasugna! Den här gången serverade jag den med fetaostsnäckor från ICA. För den som måste ha ketchup till pasta har Felix precis lanserat en ketchup som är sötad med Stevia, som är helt OK. Den är förstås inte fri från kolhydrater, men betydligt bättre än vanlig!


Squash-pasta LCHF






Ingredienser
1 stor squash
2 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk grönsaksfond
Några kvistar färska kryddor

Gör så här
Jag har en grönsakssvarv så jag svarvar squashen i långa strängar som jag sedan klipper ner, men det går också bra att hyvla ner squashen på längden, med en osthyvel. Fräs vitlöken i oljan och tillsätt créme fraichen och koka upp. Tillsätt fonden och låt koka ett par minuter. Lägg ner squashen och låt koka upp igen.


söndag 26 augusti 2012

Bråkig mage

Det är inte bara vikten som påverkas av LCHF, flera rapporterar att de blivit av med orolig och svullen mage så även Linda i artikeln nedan:

http://www.expressen.se/halsa/lchf-lindrade-lindas-svara-magkramp/

lördag 25 augusti 2012

Snart kommer en ny mat&hälsa



Nu har vi fått den nya mat&hälsa! Den kommer finnas ute i butikerna den 28/8.

fredag 24 augusti 2012

Frökex LCHF (2 plåtar)


Det här är en stor favorit. Jag hittade grundreceptet på en blogg för ett tag sedan, men jag hittar det inte igen så jag kan tyvärr inte länka. Hur som, de jag bjudit på dessa brukar alltid vilja ha receptet!

Frökex LCHF






Ingredienser
2 dl solrosfrön
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl sesamfrön oskalade
0,5 dl pumpakärnor
4 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
5 dl vatten
flingsalt




Gör så här
Blanda de torra ingredienserna väl och tillsätt sedan vattnet. Låt svälla 10 min. Dela degen i 2 delar och lägg varje del mellan 2 bakplåtspapper. Pressa ut degen till ett tunt lager med händerna eller kavla. Strö över flingsalt. Grädda i 150 grader 1 timme och 15 minuter. 


Om jag ska äta dem som de är som snacks så tar jag 1 tsk salt. Man kan oxå smaksätta med lite grillkrydda!

onsdag 22 augusti 2012

Fläskfilé med Västerbottensost (4 portioner)





Fläskfilé med Västerbottensost





Ingredienser
800 g fläskfilé
25 g smör
40 g västerbottensost
6-8 tsk grillkrydda

Gör så här
Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Stek ett par minuter på varje sida. Krydda med grillkryddan. Lägg på osten och låt stå under lock ett par minuter tills osten smält. Idag serverade jag med lite paprika och gurka.

Elins grillkrydda

Grillkrydda är något vi gillar i vår familj, men det är problematiskt eftersom det innehåller både fruktsocker och smakförstärkande medel. Så jag håller på att testa fram min egen. De här tycker jag blev bra!



Ingredienser 
1 msk grovmald svartpeppar
1 msk salt
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk mald muskot

Gör så här
Mal eller mortla timjamen, det är inte nödvändigt, men jag tycker om när allt är pulver. Häll alla ingredienser i en plastpåse. Knyt ihop påsen så att påsen är full med luft – skaka kraftigt så att alla kryddor blandas väl. Satsen räcker till ca ett kilo grillkött.

måndag 20 augusti 2012

LCHF på jobbet - Lunch




















Lunch har jag i princip alltid med. Här är den klassiska kommentaren; ”Det har jag inte tid med!”. Om du tänker så nu – så menar jag inget illa – men det är skitsnack! Jag pendlar tre timmar om dagen och jag tränar ofta på kvällen på vägen hem. Jag har inte tid eller ork att fixa lunch när jag kommer hem kl 21.00 på kvällen eller på morgonen innan jag ska gå kl 06.10 - det har jag helgen till istället.

Men det är viktigt att prioritera sin hälsa och bra jobblunch handlar väldigt mycket om planering! Att äta ute innebär alltid att du inte vet vad du äter. Det kan man göra i undantagsfall.

Att ha med mig lunch var ett hälsobeslut, som jag fattade långt innan jag började äta LCHF.

För mig är en snabb och bra jobblunch, en som du bara kan plocka fram ur frysen. Jag lagar mycket mat på helgerna och portions- eller styckfryser, så att jag på morgonen bara kan plocka fram en lunch och lägga till en tomat eller en bit gurka och sedan är det klart! Trixet är att ha många sorter i frysen så att jag kan välja vad jag är sugen på just den dagen.

Just nu kan jag välja mellan; haloumi, tomatsoppa (tar med en klick cremé fraiche), lövbiff med kryddost, ugnspannkaka, köttfärsbiffar, stekta fläskkotletter, fisksoppa, chiliräkor, osso buco, omelett och kasslergryta!

Verkar som det får bli en temavecka med lunchrecept! :)

Tips 1! Om du ändå måste köpa lunch gå till närmaste mataffär och köp rökt lax och sockerärtor, makrill och tomater, räkor och paprika eller kassler och avokado.

Tips 2! Undvik färdig sallad den innehåller nästan alltid pasta, bulgur, couscous, majs, ananas, marinerat kött eller dressing med socker i.

söndag 19 augusti 2012

Våfflor (ca 8 stycken)



2000 sidklick har passerat utan att jag märkte det – ni är verkligen fantastiskt supporterande och fina! Jag har också fått min första "receptförfrågan" – så här kommer våfflor till Malin! :) 

Våfflor






Ingredienser
4 ägg
 
2 dl vispgrädde

2 dl mandelmjöl
 
0,5 msk fiberhusk 
0,5 msk pofiber
 
2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Gör så här
Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret. Vispa ägg och grädde, blanda i smöret. Vispa ner de torra ingredienserna i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Låt stå i 5-10 min. Grädda! Servera med det du tycker är gott. Jag gillar smält smör och kanel, men idag festade jag till det ordentligt, eftersom jag började dagen med att springa i två timmar, så ringlade jag lite dadelsirap över och så lite gräddfil till det!

lördag 18 augusti 2012

LCHF på jobbet – Representation






















I mitt jobb blir man, med jämna mellanrum, bjuden på lunch eller middag – eller så bjuder man själv. Sociala konventioner kan lätt få en att känna sig lite otacksam eller dum för att man tackar nej till specifik kost, eller att man ställer en massa krav på den maten som man vill ha.

Kom ihåg att allt du stoppar i dig ska vara för DIN skull. Dessutom vill den som bjuder dig att du ska tycka att det är gott och att du ska må bra av det – annars går liksom poängen med representation lite åt skogen…

Om maten ska förbeställas: Så frågar jag arrangören innan vad som är planerat. Ofta har de olika alternativ att välja mellan och om jag frågar och det finns ett bra alternativ som passar mig bättre så brukar de ta det.

Om det inte finns något som passar – t.ex. om alternativen är lasagne eller potatissoppa, så brukar jag säga att det är helt ok och att då tar jag med mig något som jag kan äta innan. Jag menar det uppriktigt för jag tycker inte att alla måste anpassa sig efter mig, men det brukar alltid finnas något till mig ändå – en sallad eller så.

En gång när vi hade avdelningsmöte så kunde vi välja mellan lasagne eller tapas. Jag valde tapas och det var jättegott, men pyttelite! Tanken var att man skulle äta sig mätt på brödet som serverades till. När jag hade ätit klart var jag fortfarande vrålhungrig. Jag frågade om jag fick beställa en ostbricka till dessert eftersom jag fortfarande var hungrig och det var inga problem! Ostbrickan visade sig vara, till skillnad från tapasen, jättelik, så jag delade glatt med mig till mina kollegor! :)  
Om man förklarar och frågar så är folk väldigt förstående.

Á la carte: Om man inte går till en ren pizzeria, pannkaks- eller pastarestaurang så finns det nästan alltid alternativ som är OK för en LCHF:are.

En hållhake när jag beställer á la carte är att beställa mat med rena råvaror; kött, potatis och grönsaker. Om det inte är alltför komplicerat så ber jag personalen att ta bort potatisen. För det mesta erbjuder de då något annat och då ber jag om mer sallad. Om rätten har en sås så beställer jag den vid sidan – det är ofta svårt att bedöma såsen innan man ser den. Eller så beställer jag rätten utan sås och frågar om jag kan få vitlökssmör istället.

På restaurang så föredrar jag att bara äta huvudrätt. Jag tycker att det blir för mycket mat annars. Men om det inte är ett alternativ så kolla in förrättsmenyn lite närmare, om restaurangen har bra förrätter så föredrar jag att ta två sådana istället. Vad det gäller efterrätt så finns det egentligen bara ett alternativ som är helt OK och det är en ostbricka – utan kex, bröd, marmelad eller choklad – givetvis… Ett annat alternativ är att skippa efterrätt helt, men be om en kaffe och whiskey eller konjak.

fredag 17 augusti 2012

LCHF på jobbet - Resor






















Att resa när man är medveten om sin kost är alltid en utmaning. Jag tror att alla, oavsett vilken kostfilosofi de följer, kan vara överens om att flygplans- och flygplatsmat inte är ett under av näringsinnehåll. Dessutom är det snuskigt dyrt och för det mesta ganska äckligt. Mina jobbresor är sällan mer än tre övernattningar och då går det bra att ta med sig mat. Jag har vanligtvis med mig två kokta ägg, några smörgåsar med pålägg och några utan, en påse macadamianötter och körsbärstomater. 

Att ha med ett alternativ är viktigt för annars sitter man där – fast på Frankfurts flygplats i 8 timmar, och väntar på ett flyg som aldrig kommer, och till slut har man en jättelik macka med någon odefinierad röra i handen, som man egentligen inte alls tycker om eller vill ha! Det jävligaste av alltihop är att en äcklig macka och en sketen flaska vatten gärna går på 150 SEK!



Frukost: På de flesta europeiska hotell, förutom i Italien, serveras någon form av english breakfast, vilket är tacksamt för en LCHF:are. Då kan man alltid välja ost- och skinkpålägg, ägg och bacon och grönsaker. I Tyskland har de ofta också rökt lax. Jag undviker äggröra eftersom jag inte vet om man använt mjölk i den eller inte.

Tips1! Om det går – välj ett hotell med gym eller pool. Om det inte går, kolla upp en motionsrunda, på jogg.se, innan du åker, så blir det enklare att ge sig ut när du är på plats!

Tips2! Om du reser i Sverige och behöver ett mellanmål så har både Pressbyrån och Seven Eleven kokt ägg, ostskivor och keso med nötter och torkade bär (jag brukar plocka bort det mesta av bären). Se upp med den som har torkad frukt, det är dubbelt så mycket kolhydrater i den!

Tips3! Om du ändå måste handla mat på en flygplats så finns det ofta nötter och plastglas med körsbärstomater.

Tips 4! Undvik för allt i världen maten på flygplanen, om du inte flyger med Thai Air! :)

torsdag 16 augusti 2012

Tillbaka på jobbet igen!

Trots att jag trivs mycket bra på mitt jobb; roliga arbetsuppgifter och trevliga kollegor, så får jag ju erkänna att jag föredrar semester och att det är sjukt tungt när väckarklockan ringer kl 04.50 varje morgon…

Väl tillbaka på jobbet så känner jag mig inspirerad att tipsa/skriva lite om 
hur jag klarar LCHF på jobbet!

Jag börjar med fika på jobbet!

LCHF på jobbet - Fika






















Frukostfika: På mitt jobb får vi frukostfika, mycket generöst, men lite onödigt tycker jag. Det bästa sättet att inte bli sugen är att äta en ordentlig frukost. För mig är det äggröra och en ostmacka. Ja och en halv balja med kaffe – det är ett måste för att vakna hjälpligt klockan 5 på morgonen!

Vid frukostfikan nöjer jag mig med en kopp kaffe och att sitta ner med mina kollegor, när det finns tid. Om du vill ta fika så ta en skiva ost och gurka och skippa brödet!

Tips 1! Slopa mjölken i ditt kaffe eller te. Mjölk är barnmat för kor och inte anpassat för vuxna människor. Jag gick ner 3 kg när jag tog bort mjölken i mitt kaffe! Hemma, där jag dricker espresso-kaffe så har jag vispgrädde istället, men det smakar inget vidare i jobbets bryggkaffe, så där blir det helt utan.

Tips 2! Tänk på, även om kaffe inte innehåller så mycket kolhydrater, så triggar det insulinproduktionen (särskilt i kombination med småätande). Så om du konstant har en kopp kaffe i handen (får erkänna mig skyldig till detta själv…) så håller du igång din insulinproduktion hela tiden. Detta påverkar i sin tur balansen mellan leptin och insulin, vilket – väldigt förenklat - kan medföra att du blir oförklarligt och konstant hungrig!

Bull- & kakfika: När andra bjuder på fika så är det viktigt att förstå att det du tar, tar du för din egen skull. Du är inte ohövlig eller ofin om du tackar nej. Det händer att jag smakar när det bjuds på fika på jobbet, men bara om det är något som jag verkligen tycker om. Är det något som jag tycker är så där, eller om jag inte är så sugen då tackar jag nej. Jag sitter gärna med och tar en kopp kaffe eller vatten. Om jag är hungrig eller sötsugen så tar jag med mig lite nötter eller mörk choklad (Lindths Milda 85%).

Om jag tackar ja till fika, så tar jag alltid väldigt lite. Om du är som jag, så är det viktigt att komma ihåg att kakan INTE blir godare för att du tar mer! Jag har själv lidit av att jag över-åt, så jag förstår glädjen/behovet av att svulla, men det är inte ett fysiskt behov, utan något som din hjärna har konstruerat. Förmodligen för att ge tröst och trygghet. Du väljer att bryta det! Ät din lilla bit långsamt så får du i alla fall lika lång njutning som om du åt en större bit.

Jag fick en del frågor i början, när jag precis börjat med LCHF och även nu blir det lite gliringar ibland, men mest för att de är imponerade av min ståndaktighet och för att de tycker att deras disciplin kunde varit bättre!

Om jag bjuder själv så är det alltid LCHF-kakor och hittills har det varit mycket uppskattat!

onsdag 15 augusti 2012

Nya tortyrredskap



Den 27:e juli skrev jag ett inlägg En räddare i nöden om Clair Davies bok Massera själv bort dina smärtor!

För att kunna massera sig själv krävs ibland vissa redskap. Jag och min man masserar oftast varandra och då mest med fingrar, knogar och armbågar. Vi har också skaffat en massagehand med kulor på undersidan som är mycket effektiv och sparar lederna i fingrarna och handleder – den kostar 69 kr på Clas Ohlson – så den är väl värd en investering! I boken rekommenderas något som kallas en thera cane. De går tyvärr inte att köpa i Sverige.

Under semestern så bestämde sig min man för att kolla upp om det har hänt något på trigger point theory området och hittade följande redskap, som vi i vanlig ordning, givetvis, måste testa!! Vi köpte dem på motion.se


Vi köpte The ultimate 6 kit som bestod av 4 redskap och 2 instruktionsfilmer/böcker. Det visade sig att dessa färgglada och lätta leksaker är sjukt effektiva tortyrredskap! Den stora rullen är för låren, den lilla för vaderna och bollen är för bröst, nacke och axlar! Men bollen är också mycket bra för att komma åt nära benen, som t.ex. vid knäna.

Bollen använder man genom att trycka på den med händerna och rulla över muskeln. Den är hård så man kan lägga hela kroppstyngden på. Rullarna använder man tillsammans med sin kroppsvikt. Riktigt plågsamt – men då är det ju också effektivt!

De är inte billiga, men effektiva och lätta att använda på sig själv!

måndag 13 augusti 2012

Kryddspecial

Kryddor har alltid fascinerat mig, både som smaksättare i mat och som medicinalväxter. Redan som barn lärde jag mig svenska växter och dess användningsområden, jag minns att jag spenderade en hel del regniga dagar i sommarstugan med att rita av växter! 




På semestern besökte vi Tirups Örtagård utanför Staffanstorp. Det var en trevlig upplevelse och kan verkligen rekommenderas till den som vill köpa växter, men också till den som bara vill strosa runt en stund eller besöka caféet. 










































Här följer lite onödigt vetande om några vanliga svenska kryddväxter som jag hittade på Tirups Örtagård! :)


Basilika 

















Basilika är ett av Orientens äldsta läkemedel. Växten hör hemma i Indien, men kom till Europa långt före vår tideräkning. Av den torkade växten kokar man te, som har angenäm smak och lukt. Téet är kramplösande, lugnande och matsmältningsbefrämjande. Man använde också basilika för att läka sår.

Basilikablad bör om möjligt användas färska, då en del av de aktiva ämnena går förlorade vid torkning. Numera används den främst som krydda i sallader, soppor och kötträtter.


Persilja



Alltsedan antiken finns det knappast någon köksträdgård i Europa där man inte finner denna aromatiska kryddgrönsak. Hos de gamla grekerna och romarna var persilja omtyckt som både krydd- och läkeväxt. De färska bladen innehåller järn, kalcium, fosfor, A- och C- vitamin. 5 g färsk persilja täcker en människas dagsbehov av A-vitamin, 30 g räcker för att täcka hennes dagsbehov av C-vitamin.



Rosmarin



Rosmarin hör hemma i Medelhavsområdet. Under antiken var växten helgad åt Afrodite; namnet kommer av latinets ros marinus, havets dagg. Rosmarinens medicinska egenskaper beror framför allt på dess höga halt av eterisk olja. Denna ingick i de äldsta parfymerna och används än i dag vid tillverkning av eau-de-cologne.

Medicinskt användes det vid aptitlöshet, gallbesvär och lindring av reumatism.

Färska och torkade blad passar som utmärkt krydda av t.ex. lamm och vilt.


Dragon



Denna väldoftande kryddväxt anses härstamma från Sydryssland och Sibirien. Till vår världsdel kom den förmodligen med de hemvändande korsriddarna på 1200-talet. De arabiska läkarna skattade den högt som läkeört, och påstod att dragon var ett verksamt medel mot pest.

I medicinen har den används som aptitökande, matsmältningsbefrämjande, kramplösande och antiseptiskt.

I matlagning används den ofta i vinegrätter och dragon är den krydda som ger béarnaisesåsen dess karakteristiska smak.


Malört


















Malörten är en flerårig, örtartad halvbuske som i årtusenden har varit uppskattad för sina medicinska egenskaper. Den omtalas redan på en egyptisk papyrus från omkring år 1600 f.Kr. På grund av sin ytterst beska smak står malörten i Bibeln som symbol för livets hemsökelser och lidanden.

Av bl.a. malört framställdes absint, en under 1800-talet mycket omtyckt likör. Malört är i övrigt en vanlig brännvinskrydda och används även för att smaksätta vermouth.
Används vid aptitlöshet, gallbesvär, matsmältningsrubbningar och som brännvinskrydda.


Citronmeliss



Citronmeliss, eller hjärtansfröjd är en krydd- och läkeväxt som från Orienten har spritt sig över hela Medelhavsområdet. På 900-talet prisades citronmeliss av araberna som hjärtstärkande medel och som medel mot melankoli.

Torkade blad användes förr till te vid nervösa magbesvär och det sänker också blodtryck och puls.

Färska blad passar som krydda till fisk, i sallader och efterrätter.


Humle



Humle växer vanligen i närheten av vatten. Humlen har både han- och honplantor, det är endast honplantorna som får de kottelika blomställningarna, humlekopporna, som används i medicin och ölbryggning

De gulaktiga körtlarna på honkottens fjälllika blad innehåller ett sekret med lugnande verkan. Ett gammalt råd till sömnlösa är att använda en kudde stoppad med humlekoppor, men det kan orsaka yrsel och dåsighet. Humlekuddar användes till och med som sömngivande medel på fältlasaretten under första världskriget.

Humle används vid ölbryggning och på vissa håll serveras humleskott anrättade som sparris på våren.


Kryddsalvia



Kryddsalvia härstammar från Medelhavsområdet. Den omtalades redan i Orfeusmyten. Den medicinska användningen avspeglar sig i släktnamnet, som kommer av det latinska ordet salvare, bota. I medicinska syften har den använts för att hämma saliv-, svett- och mjölksekretion. Den stimulerar också gallsekretion och är blodsockersänkande. För utvärtesbruk så är den antiseptisk och svampdödande.

Som matkrydda passar den utmärkt till lamm och vilt!

söndag 12 augusti 2012

Malmö halvmarathon 2012

Här kommer lite bilder från gårdagens folkfest i Malmö. För oss i publiken var vädret perfekt. För löparna var det väldigt varmt!

Två danskar från klubben Sparta Atletik vann tävlingen - Kent Sørensen på tiden 1:11:26 och Charlotte Skaunsgård på tiden 1:22:34.


Starten




Malin Ewerlöf väntar på löparna! 

Vinnaren för herreklassen

Vinnaren för damklassen
Conny springer i mål!







lördag 11 augusti 2012

Marinerade lammkotletter (4 portioner)



Marinerade lammkotletter 





Ingredienser
1 kg lammkotletter
1 msk timjan
1 msk hela frön från koriander
0,5 msk torkad chili
0,5 msk rosmarin
2 vitlöksklyftor
0,5 citron
0,5 dl olivolja
Salt och peppar

Gör så här
Mortla kryddorna grovt. Pressa citronen. Blanda ner citron och olja i kryddmixen. Pensla kotletterna med marinaden. Lägg sedan kotletterna i en påse och tillsätt marinaden. Marinera i minst en timme, vänd lite då och då. Grilla ett par minuter per sida! Här är den serverad med sallad och citron och lite olivolja.

fredag 10 augusti 2012

Malmö halvmarathon



Imorgon, kl 15.00, går Malmö halvmarathon - en folkfest som alla malmöbor borde delta i! Om man inte vill springa så kan man stötta löparna genom att heja och uppmuntra längs med banan! 

Jag kommer tyvärr inte kunna springa, mitt vänsterknä bråkar när jag springer över 10 km. Så jag får hoppa över detta lopp, för att fokusera på Skanör-Falsterbo runt om fem veckor.

Men Conny ska springa, han satsar på nytt pers; 1 timme och 32 minuter. Så jag kommer att finnas i start- och målområdet, i Västra hamnen, med kameran i högsta hugg!

Om du är i Malmö, så kom dit du med vetja! :)

torsdag 9 augusti 2012

Lammfärsbiffar LCHF



























Börjar närma mig finalen på min meze, lammkorv (seftalia) eller köttbulle finns nog med på varje meze - idag blev det blev det mina egenkomponerade lammbiffar.

Ingredienser
1 kg lammfärs
2 ägg
1 gullök
4 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 knippe persilja
1 gren rosmarin
1 msk flingsalt
Svartpeppar

Gör så här
Riv löken, pressa vitlöken och klipp kryddorna fint. Lägg alla ingredienser i en stor skål och blanda väl. Skölj händerna i kallt vatten innan du formar färsen till 6 st biffar. Stek i rikligt med smör på medelvärme i ca 5 minuter per sida, vänd lite då och då. Servera med sallad och tzatziki.

onsdag 8 augusti 2012

Kebab (4 portioner)






















Cypriotisk kebab är grillspett av olika slag. De serverar också den typen av kebab som oftast serveras här, men de kallar den för libanesisk kebab och pita. På bilden finns fläskkebab, haloumikebab och lammkebab.

Kebab



Ingredienser
400 gram av valfritt kött, gärna lite fetare delar som urbenade kycklinglår
Salt och peppar

Gör så här
Lägg dina grillpinnar i vatten en stund innan. Skär köttet i lagom stora bitar och trä upp på pinnarna. Salta och peppra precis innan du grillar eller precis efter. Tips om du vill bjuda flera gäster på grillat, men inte vill stå framför grillen hela kvällen, så går det alldelles utmärkt att för-grilla kött, bara så att det får stekyta och den goda smaken och sedan laga det klart i ugnen när gästerna har kommit! :)