Sidor

tisdag 31 juli 2012

Cypernsemestern i ett nötskal!






















När vi är på utlandssemester så brukar vi ha samma rutin. Vi går upp tidigt på morgonen och springer på stranden, äter frukost, solar halva dagen och hittar på något resen av dagen. Det är en skön lunk som ändå innebär att alla dagar inte flyter ihop och att tiden inte går för fort. Min man sprang 2 gånger på Cypern, men för mig var det för varmt så jag försökte simma 30 minuter varje dag istället. På grund av värmen så blev det mer solstolar och mindre träning och seight seeing än vanligt, men det var härligt slappt och avkopplande! 

Ja, och så plåtar vi ju... 10 000 bilder senast vi var i Thailand! På denna resan blev det bara dryga 1000 bilder. Bilderna i detta inlägg är tagna både av mig och min man - förmodligen har Conny tagit de flesta.






















Vi valde Larnaka Bay eftersom det skulle vara lite lugnare med finare stränder än Larnaka. Larnaka, som är landets tredje största stad ligger nära Larnaka Bay med bra förbindelser.

Hotellet var ingen vidare upplevelse - de var extremt snåla och tog extra betalt för ALLT, även sådant som stod som inkluderat när vi bokade resan. Dessutom var det extremt lyhört och vi hade lite otur med en del grannar! Stranden var liten och trång så vi spenderade den mesta tiden vid poolområdet där det fanns sköna solstolar och rymliga parasoller. Vilket är perfekt för oss, inbitna, skuggsolare! 

Hotellet låg i ett kluster med två andra hotell i en liten ”by” med några mataffärer och ett 10-tal restauranger. Vi blev aldrig riktigt kloka på om hela bukten var Larnaka Bay och om det kanske fanns andra delar som passade bättre in på Vings beskrivning än den delen som vi var på…









































500 meter från hotellet i riktning mot Larnaka låg det ett öde hotell, en ruin, som vi spenderade mycket tid att fundera på vad som kunde hänt – hade de slutat bygga mitt i för att pengarna tagit slut eller hade det varit ett fint hotell som man blåst på allt innehåll. Det senare insåg vi när vi tog en närmare titt en av de sista dagarna, för elen var indragen och badrummen och poolen var kaklade! Väl hemma så har vi kollat upp det och det verkar som att det 2006 var ett nyrenoverat och fint hotell!







































Det finns mycket sevärdheter på Cypern, fina kyrkor och gamla ruiner. Tyvärr var det för varmt för oss (34-36° på dagen och 25-27° på natten). Så för oss blev det bara två stycken resor in till Larnaka där vi strosade runt i staden och kollade in slottet/borgen utifrån. Men det var roligt att hitta på lite annat! 



















Maten var jättefin och enkel för oss att äta. Tyvärr var den anpassad för britterna, som varit ockupationsmakt i landet, så nästan allt serveras med pommes och jag tror att de kryddar lite dåligt för deras skull! Det cypriotiska köket är inspirerat både av grekisk och arabisk mat så det är mycket röror med pitabröd och kebaber, men också lamm i alla dess former och grillat; kött, fisk, skaldjur, haloumi – you name it!! Skillnaden mellan de närliggande länderna är att cyprioterna använder mycket mynta i sin mat och att de, till skillnad från araberna, inte använder färsk koriander. Så skippade man pommesen, så fanns det hur mycket smaskigt som helst att välja på!! :)







































På det helataget tyckte jag att Cypern var den bästa solsemesterplatsen jag varit på runt Medelhavet. Maten, värmen och miljöerna var rätt lika andra medelhavsländer och cyprioterna är vänliga, men har en rak och lite butter stil. Den stora skillnaden var att vi inte stötte på några gåpåiga säljare eller krävande inkastare till restauranger eller butiker! Hur skönt som helst! :)






































Lite fakta om Cypern (Sammandrag från Wikipedia)

Antal invånare: 800000
Språk: grekiska och turkiska
Religion: grekisk ortodox och islam
Kort historia:
Den tidigaste kända mänskliga aktiviteten på ön dateras till runt 9000-talet f.Kr. Arkeologiska lämningar från den här perioden inkluderar den välbevarade neolitiska byn Khirokitia och Kungagraven i Pafos. Cypern är hem till några av de äldsta vattenbrunnarna i världen och är platsen för den tidigast kända domesticeringen av katter. På ett strategiskt läge i Mellanöstern, har Cypern varit styrt av flera stormakter, däribland imperier som hettiter, assyrier, egyptier, perser, rashiduner och umayyaderna, lusignaner, venetianer och osmaner. Mellan 1925-1960 var det en brittisk koloni.

Motståndet mot den brittiska kolonialmakten ledde till att den grekcypriotiska EOKA förde ett gerillakrig på Cypern 1955-1959. Detta ledde till att Republiken Cypern proklamerades 1960.

År 1974, efter 11 år av interkommunalt våld mellan grekcyprioter och turkcyprioter, ägde ett försök till statskupp rum av grekcypriotiska nationalister och delar av grekiska militärjuntan med målet att uppnå enosis (förening av ön med Grekland). Turkiet använde detta som förevändning för att invadera den norra delen av ön. Turkiska trupper kvarstod efter en vapenvila, vilket resulterade i delning av ön. Det interkommunala våldet och den efterföljande turkiska invasionen ledde till en fördrivning av hundratusentals cyprioter och inrättandet av en särskild turkcypriotisk politisk enhet i norr. Dessa händelser och den åtföljande politiska situationen är en pågående tvist.

År 2004 presenterade FN:s generalsekreterare Kofi Annan en plan för att förena norra och södra Cypern efter folkomröstningar i de två delarna. Den grekcypriotiska södra delen förkastade den, vilket innebär att frågan om en förening fortfarande inte är löst. Samma år blev Cypern medlem i EU, som formellt anser att Republiken Cyperns territorium består av hela ön bortsett från de två brittiska baserna och att den norra delen är militärt ockuperad.

2 kommentarer:

  1. Låter som ni haft en härlig semester. Vad fina bilder./ Maria M

    SvaraRadera
  2. Det var superfint! Alltid skönt att komma bort hemifrån med allt som ska göras och fixas! :)

    SvaraRadera