Sidor

torsdag 18 december 2014

Enkel pepperonipizza (1 portion)






















Så har i jultider kan det vara knepigt att hinna med den vanliga matlagningen. Vi har börjat göra en busenkel LCHF pizza. Jag tar ett LCHF tortillabröd, tomatsås, ost och så kan man givetvis använda valfritt pålägg - här har jag gjort en amerikansk klassiker och använt pepperonikorv!

Pepperonipizza 




Ingredienser 
1 tortillabröd
1-2 msk tomatsås
1 dl riven ost
ca 0,5 paket pepperoni

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Lägg tortillabrödet på en plåt, täck brödet med tomatsås. Sprid ut osten och avsluta med korven. Baka i ugnen i ca 10 minuter, beroende på ugn.

onsdag 10 december 2014

Squashkaka (12 portioner)




















Squashkaka är ett utmärkt, lite mindre omständligt, alternativ till ostkaka. 

Squashkaka





Ingredienser
1,5 kg squash
4 ägg
1 dl xylitol (alt. sukrin)
1 knivsudd stevia
1dl mandelmjöl
3 msk kokosnötsmjöl
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl vatten
1 riven bittermandel

Gör så här
Skölj, skala och kärna ur squshen. Skär dem i mindre bitar. Lägg i kokande vatten i 10 min. Häll av vattnet, låt svalna. Mixa squashen och låt dem rinna av en stund, krama sedan ur lite försiktigt. Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och sötning tills det blir vitt och pösigt.

Vispa mjölet i mjölken. Blanda sedan ner den i äggsmeten. Riv i bittermandeln. Tillsätt sedan squashen och rör om. Häll smeten i en smord form. Grädda i nedersta delen av ugnen i 1,5 timme. Täck med bakplåtspapper. Serveras ljummen med grädde och bär.

onsdag 3 december 2014

Pappas lammgryta

Som utlovat kommer här en av pappas paradrätter - lammgryta. Mamma och pappa köpte köpte alltid ett halvt lamm på hösten, sedan var det lammstek på högtider och lammkotletter på grillen. Och så var det lammgryta inspirerat av någon gryta som pappa provat i Marocko och något som pappa kallade för lammroulade, men det ser inte riktigt ut som andra lammroulader om man söker på nätet... I vilket fall riktigt smaskigt och definitivt LCHF - något för ett framtida inlägg, om jag kan hitta någon som säljer lammslag... Detta är  i alla fall en kryddig och riktigt fin höstgryta. Jag har serverat med blomkålsris och jag har klippt lite bladselleri över, gillar man färsk koriander så är det väldigt lämpligt till denna rätt - jag kan inte äta koriander, det smakar bara tvål, det är tydligen genetiskt...


Lammgryta 





Ingredienser
2 kg lamm grytbitar med ben
1-2 dl olivolja

4-6 gula lökar
6 st vitlök solo 
2 burkar passerade tomater
1 dl oxfond
200 g pumpa
200 g selleri
200 g tomatpuré
2 msk paprikapulver

0,5 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin

2 tsk chili-chips
2 msk torkad mynta
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära

1 krm kryddnejlika
5 dl vatten (om det behövs)

Gör så här
Rensa och klyv grönsakerna. Jag brukar dela löken och vitlöken i fjärdedelar, lite beroende på storleken. Bryn kött och grönsaker och lägg i en stor gryta. Tillsätt alla övriga ingredienser och koka på låg temperatur under lock i 3 timmar. Servera med blomkålsris