Sidor

lördag 28 december 2013

Långresa!








































Nu är vi tillbaka från vår senaste långresa! Sri Lanka och Bangkok i dryga tre veckor blev det. 
























Det har varit helt fantastiskt: sol, bad, fantastiska stränder, vänliga människor och exotisk mat! Sri Lanka är ett land som är känt för sitt te (Ceylon), batik, sköldpaddor och sin fantastiska natur. Men de gör också traditionella masker och lagar fantastiska skaldjursrätter.

















































Sri Lanka hade turism på 70-talet, men ett utdraget inbördeskrig med de Tamilska Tigrarna satte stopp för turismen och den har bara precis börjat blomma upp nu 3 år efter det slutgiltiga fredsfördraget. 

Jag tror att 90% av turisterna var ryssar, men en annan sorts ryssar än de nyrika vräkiga som man stöter på i Thailand. Dessa var mer varierade och nyanserade - men inte särskilt omtyckta av lokalbefolkningen. Jag tror att det till stor del berodde på språkförbistringen (ryssarna pratar sällan engelska). Men också att ryssarna föredrar all-inclusive/helpension, hotellen ägs ofta av utländska intressen, så då går pengarna direkt ut ur landet igen...

Lankeserna är ett stolt folk som gärna pratar om sitt land, kultur och historia. De pratar ofta rätt så bra engelska så det är lätt att få en bra förståelse. 


























Om du har varit i Thailand ett par gånger och vill ha en liknande, men annorlunda upplevelse så kan jag verkligen rekommendera Sri Lanka. Maten är dock enklare på Sri Lanka och man bör gilla fisk och skaldjur om man ska vara där ett par veckor!



Får erkänna att jag inte är så strikt LCHF:are på våra långresor. Jag tycker att matupplevelsen är en viktig del i en utlandsresa och ofta är det svårt att kommunicera vad man vill och inte vill ha i sin mat.

Vi avslutade med några dagar i Bangkok, vår favorit bland storstäder. Det blev mest shopping, alla julklappar behövde ju inhandlas. Men det blev en del restaurangbeskök och en eller två Mai Tai - när man får chansen!








torsdag 12 december 2013

Citrus ischoklad (60-70 stycken)











Citrus ischoklad





Ingredienser
400 g vit choklad
200 g kokosolja
1 citron

Gör så här
Skala och klyfta citronen. Ta bort skinnet så att du bara har fruktköttet kvar och dela i mindre bitar. Smält choklad och kokosolja på låg värme tills det är helt smält. Häll upp i en liten skvätt i botten på varje form, lägg i en bit citron i varje form och fyll på med chokladblandningen. Låt stelna och förvara i kylskåp. 

Traditionell ischoklad (60-70 stycken)




















Traditionell ischoklad





Ingredienser
400 g mörk choklad
200 g kokosolja

Gör så här
Smält choklad och kokosolja på låg värme tills det är helt smält. Häll upp i formar och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp.

Söta mandlar med kanelsmak









































Söta mandlar med kanelsmak



Ingredienser
200 g sötmandel
1 msk sukrin gold
2 tsk kanel

Gör så här
Smält sukrin gold och kanel i en gryta. Rör ner mandlarna och blanda väl så att sukrinblandningen täcker alla mandlar. Tag av från värmen och låt svalna utspridda på ett bakplåtspapper. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk så håller de åtminstone en månad.







söndag 1 december 2013

Första advent!





















Konstigt det där, att man blir lika chockad varje år när det är första advent! Fast i år är det nog värre än vanligt, eftersom hösten har varit så mild så är det extra svårt att hänga med! :)

Idag är det dags att fira med glögg (vit eller röd) och julkakor (årets: mjuk pepparkaka och saffrans-biscotti eller förra årets: klassiska pepparkakor och lussebullar).