måndag 29 oktober 2012

Spökmuffins (12 stycken)






















Om du har ett favoritrecept för chokladmuffins, så använd det! Jag har inspirerats av ett recept från Marianne Anderssons bok Baka med LCHF. Det går alldeles utmärkt att göra gräddbullespökena utan gelatin, men det kräver envetet vispande över vattenbad - så det här var mycket enklare!

Spökmuffins

Ingredienser
Muffins: 
150 g osaltat smör
4 ägg
5 msk sukrin
Några korn stevia
1 dl crème fraîche 
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao

Gräddbulle:
3 äggvitor
2 msk sukrin
1 msk socker
1,5 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
0,25 tsk vaniljpulver

Dekorgelé:
2 msk sukrin
4 msk citron
4 msk vatten
1 msk maizena
Svart hushållsfärg

Gör så här
Muffins: Smält smöret. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver vitt och pösigt. Rör i smör och crème fraîche i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Häll i formar i en muffinsplåt. Grädda i 15 min på 175°. Låt svalna helt.

Gräddbulle: Blanda gelatinpulvret med vattnet. Vispa äggvitorna med sötning och socker i matberedaren. Börja på låg hastighet och öka stegvis. Vispa till ett hårt skum. Tillsätt vaniljpulver. (Jag använde vaniljpulver och tog därför ganska lite – ville inte få gråa spöken, men om man har vaniljextrakt hemma kan man få lite mer vaniljsmak på gräddbullen, utan att spöket blir missfärgat!)


Smält gelatinet i 10 sekunder i mikrovågsugnen. Vispa ner i ägget. Använd en ca 1 cm stor sprits och spritsa ut spökena på toppen av dina muffins. Låt muffinsen stelna i kylskåp i 4 timmar innan du dekorerar dem.

Dekorationsgelé: Blanda alla ingredienser i en kall kastrull. Värm under omrörning tills det tjocknat. I det här fallet när man bara har 2 små prickar på varje så spelar sötning och citron inte så stor roll, man kan ta 1 dl vatten bara och maizena. Jag använde en pensel för att sätta dit ögonen, men det hade säkert fungerat utmärkt med en tandpetare också! :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar